Sachertorte

Du behöver Bottnar: 125 g mörk choklad 60 g smör rumsvarmt 6 st ägg medelstora 1 tsk vinäger eller citronsaft 3 dl strösocker 0.5 tsk...


8 portioner

Du behöver

Bottnar:

125 g mörk choklad
60 g smör rumsvarmt
6 st ägg medelstora
1 tsk vinäger eller citronsaft
3 dl strösocker
0.5 tsk salt
1 dl potatismjöl
0.5 dl vetemjöl
4 msk ströbröd

Fyllning:

aprikosmarmelad 1/2 burk

Chokladglasyr:

1.5 dl standardmjölk (eller gräddmjölk)
1.25 dl strösocker
2.5 msk kakaopulver
162.5 g mörk choklad
smör ca 40-50 g

Gör så här

1
Börja med tårtbottnarna: Smörj en rund form med löstagbara kanter (24-26 cm i diameter) och lägg en bit bakplåts-papper i botten. Sätt ugnen på 175 grader.

2
Bryt ner chokladen och smält den i vattenbad eller i mikron. Klicka i smöret och rör om.

3
Dela äggen i gulor och vitor. Vispa ner gulorna i den varma chokladsmeten.

4
Häll äggvitorna i matberedaren. Tillsätt några droppar vinäger eller citronsaft och vispa till fast skum. Häll i 3-4 msk av strösockret, vispa tills det blir blankt. Tillsätt sedan resten av sockret – lite i taget – under fortsatt vispning.

5
Sikta samman potatismjöl och vetemjöl. Sikta ner mjölblandningen i de hårdvispade äggvitorna och vispa snabbt ihop. Vänd också i ströbrödet.

6
Blanda i lite av äggviteskummet i den avsvalnade chokladsmeten med lätt hand. Fortsätt med lite mer äggvita, lite i taget, och vänd försiktigt, försiktigt ihop det. Så mycket som möjligt av luften i äggvitorna ska behållas.

7
Häll smeten i formen och sätt in den i ugnens nedre del i 175 graders ugnsvärme. Efter 15-20 minuter ställer man ugnsluckan på glänt med hjälp av till exempel en provnål, så att ångan slipper ut. Grädda kakan färdig, 30-35 minuter. Lägg på alfolie om den blir för mörk. Prova med en sticka. Ta ut den och låt den svalna.

8
Glasyren: Häll mjölk eller gräddmjölk i en teflonkastrull. Koka upp den med socker och kakao under omrörning. Bryt ner bitar av chokladen och låt dem smälta. Vispa till sist i smöret och sjud ett kort ögonblick. Dra kastrullen av plattan, låt glasyren svalna lite och ställ sedan in den i kylskåpet en stund tills glasyren börjar tjockna lite.

9
Halvera tårtbottnen på längden och bred ett tjockt lager aprikosmarmelad på den understa botten. Om man vill vänder man botten upp på den översta botten, breder på ett tunt lager chokladglasyr innan den vänds och läggs ovanpå aprikosmarmeladen.

10
Doppa en slickepott eller tårtspade i hett vatten och bred den tjocka glasyren över hela tårtan. Ställ kallt minst ett par timmar före serveringen.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top