Saffransbakad gösfilé

Du behöver 4 g gösfiléer 2 msk smör 2 msk olivolja 1 pkt saffran (0,5 g) 1.5 tsk salt svartpeppar Sås: 2 st vitlöksklyftor finhackade...


4 portioner

Du behöver

  • 4 g gösfiléer
  • 2 msk smör
  • 2 msk olivolja
  • 1 pkt saffran (0,5 g)
  • 1.5 tsk salt svartpeppar

Sås:

2 st vitlöksklyftor finhackade
1 st gul lök hackad
1 st lagerblad
vin ca 4 dl vitt
2.5 dl vatten + 1 msk hummerfond
1.5 msk maizena
1.5 dl basilika färsk, hackad

Att äta till:

1 st kronärtskocka kokt
1.5 st rödbetor färska

Gör så här

1
Saltbaka potatis först. Skölj och torka av fiskfiléerna. Smält smöret på svag värme och blanda med olja och saffran. Lägg filéerna i ugnssäker form och pensla dem runt om med blandningen. Strö salt och mal peppar över. Baka fisken i ugn, 160 grader, 10-15 minuter.

2

3
Såsen: Fräs vitlök, gul lök och lagerblad i lite av saffransfettet. Tillsätt vin, vatten och hummerfond. Koka ner till ungefär hälften. Sila av lök och lagerblad. Red av med maizena, utrörd i lite vatten. Blanda till sist i basilika och häll såsen över de bakade fiskfiléerna.

4
Lägg upp med klyftor av kronärtskocka och rödbetor och servera med saltbakad potatis.


Kommentar:
Receptet är hämtat från Hestravikens Wärdshus fem mil sydväst om Jönköping. Värdshuset drivs av familjen Hellström.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top