Du behöver
- ca 400 g strutsfilé i bit
- 1 kvist färska salviablad eller 2 teskedar torkad salvia
- 4 msk (jungfru)olivolja
- Sallad:
- 8 champinjoner
- 1 dl finskivad purjolök, vita delen
- några stänk balsamvinäger
- 2 msk (jungfru)olivolja
- 1 krm grovt salt
- doft av vitpeppar
- 3 stånd färsk spenat eller mangold eller fältsallat
- 1/2 huvud ekbladssallat
- 1/2 huvud isbergssallat
- 1 dl cashewnötter
Gör så här
1
Marinera: Skär lövtunna skivor av strutsfilén tvärs över fibrerna. Lägg ut skivorna på fat och strö på strimlad salvia. Droppa över oljan. Marinera 15 minuter.
2
Skiva champinjonerna och lägg dem i en skål tillsammans med purjon. Stänk över balsamvinäger och blanda ner olja, salt och peppar. Marinera 15 minuter.
3
Skölj och riv bladgrönsakerna i stora bitar. Blanda och lägg upp dem på stora tallrikar. Fördela champinjonerna och nötterna över.
4
Grilla lövbiffarna hastigt över glödhet träkolsgrill, i mycket het, torr grillpanna eller gjutjärnspanna. I pannan kan man strö lite salt innan man steker. Mal vitpeppar över och fördela köttbitarna ovanpå salladsbädden. Servera genast med bröd till.
Strutsfakta: Struts finns vild i Afrika, där den också odlats sedan 100 år. Lägger 30-70 ägg per år. Ägget väger 1,2-1,8 kg, motsvarar ca 25 hönsägg. Vuxna fåglar blir 2-2 1/2 meter höga. Medelvikt hos vuxen struts 110-160 kg. Honorna börjar lägga ägg efter ca 2 år. Kan bli 60-80 år gammal.