Du behöver
- 1 st savojkålshuvud 1-1 1/2 kg
- salt
- 0.5 dl risgryn rundkorniga
- 1 dl vatten
- 3 dl mjölk
- fläskfärs ca 400 g
- 2 krm vitpeppar
- 1 st ägg
- smör
- 1 msk sirap
- 4 dl kålspad
- 1 st köttbuljongtärning
- 2 st morötter i tärningar
- 2 st palsternackor i tärningar
Gör så här
Lägg kålhuvudet i kokande saltat vatten och tillaga det i 5 minuter. Lossa bladen efterhand och ta bort det grövsta av nerven. Lägg risgrynen i kokande vatten. Låt koka på svag värme tills vattnet försvunnit. Späd med mjölken och låt grynen småkoka med locket på glänt. Låt gröten kallna. Blanda färsen med 1 1/2 tesked salt, peppar, ägg och gröt. Lägg 2 matskedar fyllning på varje kålblad. Vik ihop dem till paket och fäst med tandpetare. Bryn dolmarna runt om och ringla sirap över dem. Späd med vätskan och tillsätt buljongtärningen. Låt dolmarna eftersteka cirka 1 timme under lock på svag värme. Lägg i rotfrukterna när 10 minuter återstår av tillagningstiden.