Senapspäron

Du behöver 2 kg päron små, hårda Lag: 4 dl ättikssprit + 6 dl vatten 6 dl strösocker 1 bitar pepparrot (50 g) 2 msk...


0 portioner

Du behöver

  • 2 kg päron små, hårda

Lag:

4 dl ättikssprit + 6 dl vatten
6 dl strösocker
1 bitar pepparrot (50 g)
2 msk senapsfrö
0.5 tsk svartpeppar hel
3 st kryddnejlikor

Gör så här

1
Gör först lagen: Blanda ättiksprit, vatten, socker, pepparrot och kryddor i en kastrull. Koka upp och rör om så att sockret löser sig.

2

3
Skala päronen. Skrapa skaften och ta bort blomfästena. Slopa skalningen om päronen har tunna, fina skal. Nagga dem då med gaffel eller nål. Lägg ner dem vartefter i den heta lagen.

4

5
Sjud tills päronen är mjuka, prova med en sticka.

6
Lägg dem i väldiskade, varma burkar. Koka ihop lagen tills den blir simmig och häll den med kryddorna över päronen. Sätt genast på lock.


Kommentar:
Förvildade små päronträd bär ofta mycket små och hårda päron. På Gotland kallas de piggar och kokas in med senapskorn till gammaldags salladspäron. Goda till stekta kötträtter, i synnerhet till griskött. Till höger på bilden.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top