Du behöver
- kräftskal, räkskal, hummer- eller krabbklor
- smör eller margarin
- persiljestjälk eller lökhack
Gör så här
1
Spara kräftskal, räkskal, hummer- eller krabbklor. De kan frysas i en månad. Krossa skalen, fräs dem några minuter i smör eller margarin i en kastrull. Häll på vatten tills det nätt och jämnt täcker.
2
Grönsaker eller kryddor är inte nödvändiga, men några persilje-
3
stjälkar eller lite lökhack kan vara välgörande. Koka upp, skumma och sjud med locket på glänt i knappt 20 minuter. Sila. Koka ihop buljongen till hälften.
Skaldjursbuljong kan blandas med fiskbuljong i syfte att dryga ut den, eller för att ge fiskbuljongen extra smak.
Spara på saltmängden i buljongkoket. Saltar man tills man tycker spadet är lagom blir den hopkokta buljongen lätt för salt.