Snabbsyltade blåbär

Du behöver 2 kg blåbär (4 liter) 1 dl vatten 1 kg strösocker 1 tsk citronsyra (Röd Melatin eller fruktpektinpulver) Gör så här 1 Rensa...

Tillagningstid: 20 minuter
2 portioner

Du behöver

  • 2 kg blåbär (4 liter)
    1 dl vatten
    1 kg strösocker
    1 tsk citronsyra
    (Röd Melatin eller fruktpektinpulver)

Gör så här

1
Rensa bären och lägg dem i en rymlig syltkastrull. Häll på vatten (som ger fukt att börja ånga bären med tills de spricker och släpper ut sin egen saft). Lägg på lock och koka upp hastigt. Koka bären 5 minuter sedan de kokat upp. Ta kastrullen av plattan och rör ner socker och citronsyra. Rör tills det löst sig och gör ett hastigt uppkok.

2
Fyll sylten på väldiskade varma burkar, ända upp, och sätt genast på lock. Ställ burkarna upp och ner att svalna. Då ser man om burkarna är helt täta.


Kommentar:
För att sylten ska bli så hållbar som möjligt måste burkarna vara väl diskade och varma vid påfyllningen. Värm dem i ugnen, på en fuktad kökshandduk i en långpanna. Man kan lösa lite konserveringsmedel i sköljvattnet. Varma glasburkar spricker inte när de fylls med varm sylt. Sätt dem på en torr trasa, handduk eller träbräda när sylten öses i. Man kan tillsätta konserveringsmedlen Atamon eller natriumbensoat i sylten om man inte har idealiska förvaringsutrymmen. Socker har en konserverande verkan om man använder minst 600 gram socker per kilo bär.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top