Du behöver
- 50 g smör eller margarin
- 2 dl mjölk
- 3 msk kryddat brännvin, t ex med
- kummin eller citrus
- 50 g jäst
- 1/2 tsk salt
- 1/2 msk strösocker
- ca 7 dl rågsikt
- uppvispat ägg till pensling
- (kumminfrön)
Gör så här
1
Smält smöret i kastrull, drag åt sidan och tillsätt mjölk och brännvin. Kolla att degspadet är 37 grader, smula jästen i en stor bunke och tillsätt degspadet. Rör om tills jästen löst sig, rör så i salt och socker. Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta degen blank och smidig, gärna med elvispens degkrokar. Täck med bakduk och låt jäsa på dragfri plats 30-45 minuter.
2
Arbeta degen med resten av mjölet på bakbord. Dela i 20 lika bitar och trilla dem till bullar. Låt jäsa på papprad plåt under duk till dubbel storlek, ca 10 minuter. Klipp ett halvdjupt kryss i varje fralla så att den får fyra små “horn”, pensla och strö på eventuella frön. Grädda mitt i 250 grader varm ugn 8-10 minuter. Låt svalna under bakduk. Kan frysas (men fröna brukar ramla av då).