Snapsbröd

Du behöver 50 g smör eller margarin 2 dl mjölk 3 msk kryddat brännvin, t ex med kummin eller citrus 50 g jäst 1/2 tsk...


20 portioner

Du behöver

  • 50 g smör eller margarin
  • 2 dl mjölk
  • 3 msk kryddat brännvin, t ex med
  • kummin eller citrus
  • 50 g jäst
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 msk strösocker
  • ca 7 dl rågsikt
  • uppvispat ägg till pensling
  • (kumminfrön)

Gör så här

1
Smält smöret i kastrull, drag åt sidan och tillsätt mjölk och brännvin. Kolla att degspadet är 37 grader, smula jästen i en stor bunke och tillsätt degspadet. Rör om tills jästen löst sig, rör så i salt och socker. Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta degen blank och smidig, gärna med elvispens degkrokar. Täck med bakduk och låt jäsa på dragfri plats 30-45 minuter.

2
Arbeta degen med resten av mjölet på bakbord. Dela i 20 lika bitar och trilla dem till bullar. Låt jäsa på papprad plåt under duk till dubbel storlek, ca 10 minuter. Klipp ett halvdjupt kryss i varje fralla så att den får fyra små “horn”, pensla och strö på eventuella frön. Grädda mitt i 250 grader varm ugn 8-10 minuter. Låt svalna under bakduk. Kan frysas (men fröna brukar ramla av då).

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top