Du behöver
- 800 g burk vongole musslor med skal
- 8 msk olivolja
- 4 st vitlöksklyftor
- 1 dl bladpersilja hackad
- salt och peppar
- 20 st kvisttomat små
- 400 g spaghetti
Gör så här
1
Häll olivoljan i en panna och värm på medelvärme. Skala vitlöken och stöt den i mortel. Fräs den gyllenbrun i oljan. Ta upp vitlöken och lägg i musslorna (väl rengjorda om du har med skalen). Det ska fräsa ordentligt när de kommer i oljan. Lägg i persiljan och peppra. Skär tomaterna i småbitar. Lägg dem till musslorna och fortsätt fräsa i fem minuter.
2
Koka spaghettin i fem minuter. Spara kokvattnet. Ta upp musslorna ur pannan med en hålslev och lägg dem i en varm skål med lock så att de inte kallnar. Lägg ner den halvkokta spaghettin i pannan med tomatfräset och låt den koka färdigt i stekpannan. Använd spaghettivattnet att späda med så det inte blir för torrt. Spaghettin ska vara “scivoloso”=hal (alltså blank med spänsten kvar). Lägg tillbaks musslorna när pastan är färdigkokt och rör om. Spara några till garnering om du har skalmusslor. Lägg upp spaghettin i djupa tallrikar och dekorera med musslor och persilja.
Vongole är små musslor med särskilt stuns i köttet. I Italien är skalen med ända till ätögonblicket. I Sverige säljs de utan skal på glasburk i delikatessaffärer. Vanliga blåmusslor, med eller utan skal, kan ersätta.