Du behöver
- 6 småsillar eller 300 g rensad strömming
- 2 msk vetemjöl
- 1 tsk salt + vitpeppar
- 1-2 msk smör eller margarin
- Varm kräftsås utan kräftor:
- 1 burk (400 g) krossade tomater
- 1/2 tsk salt, 2 tsk strösocker
- 1 tsk lättkrossade fänkålsfrön
- 1 dl öl
- hackad färsk, eller torkad, dill
Gör så här
1
Gör såsen först: Häll upp tomatkrosset i ett durkslag och låt något av vätskan rinna av. Spara den. Lägg krosset i en liten kastrull. Tillsätt salt och socker, fänkålsfrön och öl. Koka upp. Späd med lite tomatspad om såsen känns för tjock. Sjud utan lock 5 minuter. Rör ner dill just som såsen serveras.
2
Stek sillarna medan såsen sjuder: Fjälla och rensa sillarna. Skölj och torka med kökspapper. Gör ett par snitt över ryggen så att de inte vrider sig i pannan. Skaka fiskarna i en plastpåse med saltat och pepprat mjöl. Stek i matfett i medelvarm panna på båda sidor tills ryggbenet lossnar.
3
Servera med potatismos och lättångad purjo eller fänkål.
4
Tips: Kräftsåsen passar lika bra till annan stekt fisk, grillad kyckling, korv, hamburgare, skinka eller kassler.