Stekt småsill med kräftsås

Du behöver 6 småsillar eller 300 g rensad strömming 2 msk vetemjöl 1 tsk salt + vitpeppar 1-2 msk smör eller margarin Varm kräftsås utan...


2 portioner

Du behöver

  • 6 småsillar eller 300 g rensad strömming
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 tsk salt + vitpeppar
  • 1-2 msk smör eller margarin
  • Varm kräftsås utan kräftor:
  • 1 burk (400 g) krossade tomater
  • 1/2 tsk salt, 2 tsk strösocker
  • 1 tsk lättkrossade fänkålsfrön
  • 1 dl öl
  • hackad färsk, eller torkad, dill

Gör så här

1
Gör såsen först: Häll upp tomatkrosset i ett durkslag och låt något av vätskan rinna av. Spara den. Lägg krosset i en liten kastrull. Tillsätt salt och socker, fänkålsfrön och öl. Koka upp. Späd med lite tomatspad om såsen känns för tjock. Sjud utan lock 5 minuter. Rör ner dill just som såsen serveras.

2
Stek sillarna medan såsen sjuder: Fjälla och rensa sillarna. Skölj och torka med kökspapper. Gör ett par snitt över ryggen så att de inte vrider sig i pannan. Skaka fiskarna i en plastpåse med saltat och pepprat mjöl. Stek i matfett i medelvarm panna på båda sidor tills ryggbenet lossnar.

3
Servera med potatismos och lättångad purjo eller fänkål.

4
Tips: Kräftsåsen passar lika bra till annan stekt fisk, grillad kyckling, korv, hamburgare, skinka eller kassler.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top