Strösslad aprikoskaka

Du behöver Mördeg: 100 g smör mjukt 0.5 dl strösocker 1 st äggula 2 dl vetemjöl Fyllning: 1 st burk aprikoser (ca 400 g) 2...


1 portion

Du behöver

Mördeg:

100 g smör mjukt
0.5 dl strösocker
1 st äggula
2 dl vetemjöl

Fyllning:

1 st burk aprikoser (ca 400 g)
2 msk smör mjukt
2 msk potatismjöl
1 st ägg
1 dl florsocker
0.75 dl vetemjöl
2 krm bakpulver

Strössel:

2 msk smör
1 msk strösocker
4.5 msk vetemjöl
2 krm kanel

Garnering:

florsocker

Gör så här

1
Rör matfett och socker pösigt med elvispens degkrokar. Tillsätt äggulan och rör smeten jämn. Blanda i vetemjölet. Arbeta inte degen mer än att vetemjölet precis fördelat sig i smeten. Väl arbetat vetemjöl gör degen seg. Ställ mördegen kallt en stund. Låt aprikoserna till fyllningen rinna av väl.

2
Blanda till strösslet: Lägg matfett, socker och vetemjöl i en hög på ett smörgåspapper. Hacka ihop ingredienserna med en kniv till en småsmulig deg. Blanda kanelen i strösslet.

3
Tryck ut mördegen i folieformen eller i en bakform som har ca 20 cm i bottendiameter. Mjöla fingrarna så går det lätt att fördela degen i formen. Dra upp den ca 2 1/2 cm på sidan. Nagga väl i botten på degen och lägg alfolieremsor runt om kanten så att den inte kanar ner. Förgrädda degen ca 12 minuter på nedersta falsen i 200 grader varm ugn. Ta ut formen, ta bort folieremsor och låt svalna.

4
Gör fyllningen under tiden. Rör matfett och potatismjöl mjukt och smidigt. Vispa ner ägget. Blanda florsocker, vetemjöl och bakpulver och rör ner det i

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top