Du behöver
- 4 dl vatten
- 1/2 tsk salt
- 1 msk olivolja
- 4 dl couscous (gryn av vete, ofta durumvete)
- 1 liten purjolök, finstrimlad
- 500 g strutskött, tärnat och fördelat på fyra spett (annat kött går också bra)
- söt soja (Ketjap manis, en indonesisk typ av soja)
- 4 champinjoner, halverade och trädda på spetten
- Avokadokräm:
- 1 avokado
- 1/2 gul lök
- 1 citron, saften
- 1/2 dl gräddfil
- salt
- tabasco
- Tomatsalsa:
- 3 dl krossade tomater
- 1/2 dl Sweet chili sauce
- 1 msk olivolja
- Till garnering:
- bladpersilja
- balsamvinäger, reducerad (ihopkokt)
Gör så här
1
Koka upp vattnet i en kastrull. Rör ner salt, olja och couscous. Låt koka 5-6 minuter. Tillsätt purjolöken och tillaga det hela ytterligare 1 minut.
2
Häll couscousen i en sil om det finns vätska kvar. Håll grynen varma.
3
Stek spetten, som penslats med den söta sojan. Observera att tilllagningen ska vara kort. Strutskött är magert och blir bäst “rosastekt”.
4
Mixa avokadon och löken. Tillsätt citronsaften och gräddfilen. Smaka av med salt och tabasco.
5
Blanda tomaterna med chilisåsen och olivoljan.
6
Lägg upp på tallrikar, garnera med bladpersilja och vinäger.
En rätt som serveras av Daniel Jansson, köksmästare på Westmanska palatset i Stockholm.