Du behöver
- 5 dl tärnad, förvälld, valfri svamp
ca 20 g smör
2 msk vetemjöl
2 dl vatten eller svampspad
2 dl vispgrädde
1-2 svamp- eller grönsaksbuljongtärningar
1-2 msk rönnbärsgelé
1-2 msk messmör
1-2 tsk vinäger
1/2-1 kryddmått kajennpeppar
Gör så här
Fräs svampen i smöret, strö över mjölet och tillsätt vatten/svampspad och grädde. Smaka av med buljongtärningarna och övriga ingredienser till en söt sås med sting från vinäger och kajennpeppar. Servera till pasta t.ex. (God sås blir det även utan gelé, messmör, vinäger och peppar.)
Så förväller du svampen: Lägg den i bitar skurna svampen i en gryta. Salta med 1/2 tsk salt per liter svamp. Lägg på lock och låt svampen koka i eget spad 5-10 minuter.