Du behöver
- 100 g smör
- 3 dl mjölk
- 1 dl russin
- 50 g jäst
- 1 1/2 dl strösocker
- 1 tsk salt
- ca 8 dl vetemjöl
- 2 msk kanel
- 1 msk malen kardemumma
- Till garnering:
- vispat ägg
- pärlsocker
Gör så här
1
Smält smöret, tillsätt mjölk och russin och låt degvätskan bli fingervarm (37 grader). Smula jästen i degbunken och vispa den slät med degvätskan. Rör ner sockret, saltet och 3 dl av vetemjölet. Låt jäsa till dubbel storlek, (cirka 30 minuter).
2
Häll ungefär 1/3 av degvätskan i en ny bunke. Det är inte så noga med mängden. Arbeta ner kanel, kardemumma och så mycket vetemjöl att det blir en lös men hanterbar deg.
3
Ställ den mörka degen att jäsa till dubbel storlek. Arbeta ner vetemjöl i övrig deg och låt också den jäsa till dubbel storlek.
4
Dela den ljusa degen i två delar. Rulla tre längder (cirka 80 cm långa) av de tre degarna. Fläta dem till en längd på cirka 80 cm. Använd så lite mjöl som möjligt, så att längderna klibbar ihop under gräddningen.
5
Halvera längden och skär varje del i 10 bitar. Lägg bitarna på bakplåtspapper för jäsning en tredje gång till dubbel storlek. Pensla bröden med ägg och beströ dem med pärlsocker.
6
Grädda bullarna i 225 graders ugnsvärme cirka 10 minuter.