Du behöver
- 500 g torskfilé
2 1/2 tsk salt
1 knivsudd kajennpeppar
2 msk potatismjöl
2 dl mjölk
2 äggvitor
1 tärning fiskbuljong (till kokning)
Gurksås:
ca 200 g gurka
vatten
salt
2 dl mjölk
2 tsk potatismjöl
salt
kajennpeppar
1/2 tsk strösocker
3 msk
Gör så här
1
Mixa fisken med salt, peppar och potatismjöl tills färsen ser slät ut. Späd med mjölken. Vispa vitorna till hårt skum med helt fettfria redskap, vänd ner skummet i fiskfärsen.
2
Koka upp 5 dl vatten med buljongtärningen i låg, vid kastrull, sänk till svag värme. Klicka ner skedbladsformade klimpar fiskfärs, i nätt och jämnt sjudande buljong, 5-6 stycken i taget. Sjud dem under passning ca 5 minuter. Ta upp och håll varmt medan resten får sjuda.
3
Gurksås: Halvera gurkan, skrapa ur kärnhuset med en sked. Dela gurkbåtarna en gång till på längden innan de skivas centimetertjockt. Koka bitarna knappt mjuka i saltat vatten cirka 10 minuter. Ta upp med hålslev.
4
Blanda 2 dl av gurkspadet med mjölken, koka upp och red av med potatismjölet utrört i en skvätt kallt vatten. Smaka av med salt, peppar och socker. Rör i persilja och gurkbitar strax före serveringen.
5
Varm potatissallad: Koka skalad potatis som vanligt. Använd en fast sort, exempelvis Bintje. Låt stora bitar urkärnad gul paprika ånga med ovanpå potatiskoket