Vardagsqueneller med gurksås

Du behöver 500 g torskfilé 2 1/2 tsk salt 1 knivsudd kajennpeppar 2 msk potatismjöl 2 dl mjölk 2 äggvitor 1 tärning fiskbuljong (till kokning)...


4 portioner

Du behöver

  • 500 g torskfilé
    2 1/2 tsk salt
    1 knivsudd kajennpeppar
    2 msk potatismjöl
    2 dl mjölk
    2 äggvitor
    1 tärning fiskbuljong (till kokning)
    Gurksås:
    ca 200 g gurka
    vatten
    salt
    2 dl mjölk
    2 tsk potatismjöl
    salt
    kajennpeppar
    1/2 tsk strösocker
    3 msk

Gör så här

1
Mixa fisken med salt, peppar och potatismjöl tills färsen ser slät ut. Späd med mjölken. Vispa vitorna till hårt skum med helt fettfria redskap, vänd ner skummet i fiskfärsen.

2
Koka upp 5 dl vatten med buljongtärningen i låg, vid kastrull, sänk till svag värme. Klicka ner skedbladsformade klimpar fiskfärs, i nätt och jämnt sjudande buljong, 5-6 stycken i taget. Sjud dem under passning ca 5 minuter. Ta upp och håll varmt medan resten får sjuda.

3
Gurksås: Halvera gurkan, skrapa ur kärnhuset med en sked. Dela gurkbåtarna en gång till på längden innan de skivas centimetertjockt. Koka bitarna knappt mjuka i saltat vatten cirka 10 minuter. Ta upp med hålslev.

4
Blanda 2 dl av gurkspadet med mjölken, koka upp och red av med potatismjölet utrört i en skvätt kallt vatten. Smaka av med salt, peppar och socker. Rör i persilja och gurkbitar strax före serveringen.

5
Varm potatissallad: Koka skalad potatis som vanligt. Använd en fast sort, exempelvis Bintje. Låt stora bitar urkärnad gul paprika ånga med ovanpå potatiskoket

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top