Vårsoppa

Du behöver 0.5 pkt sparris fryst grön 1 pkt spenat (225 g) fryst hel 1 msk smör 1 msk vetemjöl 1 l vatten 3 msk...


4 portioner

Du behöver

  • 0.5 pkt sparris fryst grön
  • 1 pkt spenat (225 g) fryst hel
  • 1 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 l vatten
  • 3 msk grönsaksfond
  • muskotnöt riven
  • 1 st äggula
  • 1 dl kaffegrädde 12 %
  • 7 st rädisor
  • persilja

Grahamsscones:

2 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
0.5 tsk salt
2.5 tsk bakpulver
50 g smör
2 dl mjölk
grahamsmjöl till utbakning

Gör så här

1
Börja med sconesen. Blanda mjölsorterna, salt och bakpulver i lilla matberedaren eller i en bunke. Lägg i stavar av matfett och mixa eller fingra till en smulig massa. Tillsätt mjölken. Arbeta raskt ihop till en deg.

2
Dela degen i två delar. Klappa ut varje del i lite mjöl till en rund, rätt tjock kaka. Lägg dem på en papprad plåt. Dela = markera, med en mjölad kniv, kakan i 4 delar. Grädda sconesen mitt i 250 grader varm ugn, 10-12 minuter. Servera dem ljumma och kluvna med lite matfett på.

3
Låt sparrisen halvtina.

4
Halvtina spenaten och skär den i bitar. Smörfräs den i en kastrull. Tillsätt mjölet, rör om och späd med vatten+fond. Låt koka en stund och smaksätt med lite riven muskot. Skär sparrisen i 3 cm långa bitar. Lägg den i soppan och låt den koka med några minuter.

5
Rör ut äggulan i grädden och häll blandningen i soppan strax innan den ska serveras. Soppan får inte koka efter att ägget kommit i för då kan soppan bli flockig (skära sig). Lägg i skivade rädisor och klippt persilja.


Kommentar:
Hoppar du över sconesen så är soppan även en perfekt förrätt.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top