Vetehjärtan

Du behöver 50 g smör 3 dl mjölk 50 g jäst 1 dl strösocker ca 8 dl vetemjöl 1 tsk salt Till fyllning: 50 g...


20 portioner

Du behöver

  • 50 g smör
  • 3 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 1 dl strösocker
  • ca 8 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • Till fyllning:
  • 50 g kylskåpskallt smör
  • Till garnering:
  • ca 1/2 dl smält smör
  • ca 1 dl pärlsocker

Gör så här

1
Smält smöret, tillsätt mjölken och häll den 37-gradiga (fingervarma) vätskan över den söndersmulade jästen i degbunken. Vispa slätt. Rör ner sockret och 3 dl av vetemjölet. Låt den lösa smeten jäsa i 30 minuter, eller till dubbel storlek.

2
Tillsätt saltet och så mycket vetemjöl att det blir en lätthanterlig deg. Låt den jäsa ytterligare 30 minuter, eller till dubbel storlek.

3
Kavla ut degen till en platta, cirka 40×45 cm. Ta osthyveln och hyvla tunna skivor smör över halva degplattan. Vik den andra delen över och kavla ut degen på nytt till cirka 40×45 cm. Ta med hjärtemått (9 cm brett) ut bakverk som läggs på bakplåtspappersklädda plåtar. Skarva degen till de sista bröden, eller lägg de ojämna bitarna direkt på plåt. Självklart kan man också skära degen i rektangulära eller liksidiga bitar i stället för att göra hjärtan.

4
Låt jäsa i 30 minuter, eller till dubbel storlek. Pensla med smör och dekorera med pärlsocker. Grädda bröden i 225 graders ugnsvärme cirka 8 minuter, eller till gyllenbrun färg. Hjärtebröden går utmärkt att frysa.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top