Du behöver
- 50 g smör
- 3 dl mjölk
- 50 g jäst
- 1 dl strösocker
- ca 8 dl vetemjöl
- 1 tsk salt
- Till fyllning:
- 50 g kylskåpskallt smör
- Till garnering:
- ca 1/2 dl smält smör
- ca 1 dl pärlsocker
Gör så här
1
Smält smöret, tillsätt mjölken och häll den 37-gradiga (fingervarma) vätskan över den söndersmulade jästen i degbunken. Vispa slätt. Rör ner sockret och 3 dl av vetemjölet. Låt den lösa smeten jäsa i 30 minuter, eller till dubbel storlek.
2
Tillsätt saltet och så mycket vetemjöl att det blir en lätthanterlig deg. Låt den jäsa ytterligare 30 minuter, eller till dubbel storlek.
3
Kavla ut degen till en platta, cirka 40×45 cm. Ta osthyveln och hyvla tunna skivor smör över halva degplattan. Vik den andra delen över och kavla ut degen på nytt till cirka 40×45 cm. Ta med hjärtemått (9 cm brett) ut bakverk som läggs på bakplåtspappersklädda plåtar. Skarva degen till de sista bröden, eller lägg de ojämna bitarna direkt på plåt. Självklart kan man också skära degen i rektangulära eller liksidiga bitar i stället för att göra hjärtan.
4
Låt jäsa i 30 minuter, eller till dubbel storlek. Pensla med smör och dekorera med pärlsocker. Grädda bröden i 225 graders ugnsvärme cirka 8 minuter, eller till gyllenbrun färg. Hjärtebröden går utmärkt att frysa.