Vild dolme med choklad

Du behöver ca 12 stora blad (savoy)kål vatten + salt (2 tsk/liter) Färs: 400 g älgfärs 2 dl kokt, kallt ris (1/2 dl okokt) 1...


4 portioner

Du behöver

  • ca 12 stora blad (savoy)kål
    vatten + salt (2 tsk/liter)
    Färs:
    400 g älgfärs
    2 dl kokt, kallt ris (1/2 dl okokt)
    1 tsk salt
    2 krm nymalen svartpeppar
    2 dl grädde (12 %)
    1 ägg
    Rosmarin-couscous
    1-2 tsk färska rosmarinblad
    250 g couscousgryn
    2 1/

Gör så här

1
Lossa kålbladen vid stocken och förväll dem ett i sänder 2-4 minuter i saltat vatten, låt rinna av. Blanda en lös färs och lägg cirka 2 msk av den på varje kålblad. Vik in bladets sidor över färsen och rulla ihop dolmen med nervroten innerst. Fäst eventuellt med tandpetare och lägg dolmarna tätt i smord ugnsform.

2
Stek cirka 35 minuter i 225-gradig ugn. Späd efter 25 minuter med 3/4 dl hett vatten.

3
Hacka en gul lök och en vitlöksklyfta till såsen, bryn i kastrull i 1 msk smör. Späd med 1 dl vitt vin, 3 dl vatten, 1 1/2 msk viltfond samt 1/2 dl vitvinsvinäger, vars smak balanserar chokladsmaken fint. Låt koka upp med ett lagerblad och ett par kryddnejlikor, sjud under lock cirka 15 minuter. Sila spadet, red av det med 1 1/2 msk mörk majsenaredning, sjud 1 minut. Vispa i sista stund ner 1/2 dl riven, mörk choklad i het sås, servera genast.

4
Blanda rosmarin och couscous i en serveringsskål. Koka upp vattnet och häll det över, låt stå övertäckt 5 minuter. Blanda i salt, peppar och smör, servera genast.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top