Vinkokta dolmar med baconfärs

Du behöver 4 msk smör 4 skivor bacon i små bitar 1 gul lök, finhackad 1 matäpple i små bitar 1 msk malen kummin 500...


4 portioner

Du behöver

  • 4 msk smör
  • 4 skivor bacon i små bitar
  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 matäpple i små bitar
  • 1 msk malen kummin
  • 500 g fläskfärs
  • 2 dl kokt ris
  • 1 ägg, lättvispat
  • 1/2 tsk svartpeppar
  • salt
  • 8 stora vitkålsblad
  • 1 1/2 msk paprikapulver
  • 1 1/2 msk vetemjöl
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 dl rött vin
  • 2 1/2 dl buljong (tärning + vatten)
  • 1/2 dl vispgrädde

Gör så här

Bryn bacon och lök i 1 msk av smöret tills löken är mjuk. Tillsätt äpple och kummin och bryn vidare i två minuter. Låt svalna. Blanda färsen med ris, ägg, svartpeppar, 1 tsk salt och den brynta röran. Sätt en korkskruv i kålstocken och koka den i lättsaltat vatten i 5-10 minuter. Lossa bladen efter hand, spola dem i kallt vatten och låt torka på hushållspapper. Fördela blandningen i vitkålsbladen. Vik in kanterna och rulla ihop. Fäst med tandpetare. Smält 1 1/2 msk av smöret i en gryta. Strö över paprikapulvret och mjölet. Bryn i två minuter. Tillsätt tomatpuré, vin och buljong. Låt koka 5 minuter under omrörning. Tag grytan åt sidan och vispa ner grädden. Bryn kåldolmarna i resten av smöret och lägg dem sedan i såsen. Låt sakta puttra i cirka 45 minuter.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top