Du behöver
- 4 msk smör
- 4 skivor bacon i små bitar
- 1 gul lök, finhackad
- 1 matäpple i små bitar
- 1 msk malen kummin
- 500 g fläskfärs
- 2 dl kokt ris
- 1 ägg, lättvispat
- 1/2 tsk svartpeppar
- salt
- 8 stora vitkålsblad
- 1 1/2 msk paprikapulver
- 1 1/2 msk vetemjöl
- 1 msk tomatpuré
- 1 dl rött vin
- 2 1/2 dl buljong (tärning + vatten)
- 1/2 dl vispgrädde
Gör så här
Bryn bacon och lök i 1 msk av smöret tills löken är mjuk. Tillsätt äpple och kummin och bryn vidare i två minuter. Låt svalna. Blanda färsen med ris, ägg, svartpeppar, 1 tsk salt och den brynta röran. Sätt en korkskruv i kålstocken och koka den i lättsaltat vatten i 5-10 minuter. Lossa bladen efter hand, spola dem i kallt vatten och låt torka på hushållspapper. Fördela blandningen i vitkålsbladen. Vik in kanterna och rulla ihop. Fäst med tandpetare. Smält 1 1/2 msk av smöret i en gryta. Strö över paprikapulvret och mjölet. Bryn i två minuter. Tillsätt tomatpuré, vin och buljong. Låt koka 5 minuter under omrörning. Tag grytan åt sidan och vispa ner grädden. Bryn kåldolmarna i resten av smöret och lägg dem sedan i såsen. Låt sakta puttra i cirka 45 minuter.