Wok à la Gudrun

Du behöver 1.5 st gula lökar 5 st vitlöksklyftor hackade 3.5 st paprikor i olika färger 20 st broccolibuketter 1 st purjolök 1 st aubergine...


4 portioner

Du behöver

  • 1.5 st gula lökar
  • 5 st vitlöksklyftor hackade
  • 3.5 st paprikor i olika färger
  • 20 st broccolibuketter
  • 1 st purjolök
  • 1 st aubergine eller 2 små auberginer
  • 9 st soltorkade tomater
  • chilifrukt färsk efter smak
  • 500 g fläskfilé eller kycklingfilé
  • 2.5 msk olja
  • japansk soja
  • teriyakisås

Tillbehör:

jasminris
chilisås het

Gör så här

Ansa grönsakerna och skär dem i strimlor och småbitar. Strimla köttet. Förväll broccolin hastigt i kokande vatten. Fräs lök och vitlök i olja i wokpannan. Lägg sedan i köttet. Häll på några matskedar japansk soja när bitarna fått fin färg. Lägg på locket och lägg i de hackade grönsakerna vartefter. Rör om och fös upp de färdiga bitarna på wokens kanter. Runda av med teriyakisoja när allt är klart. Servera med jasminris, het chilisås på flaska, brytbröd och eventuellt en sallad. Kall öl eller ett glas vitt vin passar bra till.


Kommentar:
Här gäller den gamla goda principen “man tager vad man haver”. Grönsaker av alla de slag strimlas och får fräsa i olja.
Pröva också till exempel squash, rättika, spröda morötter och rödlök. Kyckling eller fläskfilé i småbitar passar bra att woka, men kan uteslutas om man vill äta vegetariskt. Mängderna är ungefärliga och kan plussas på om man är extra hungrig eller blir några fler runt bordet.
Välj bröd till som passar vid eventuell allergi.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top