Äppelkaka med mandel

Du behöver 5 dl vetemjöl 1 dl strösocker 0.5 tsk salt citron rivet skal av 1 200 g smör eller margarin 4 st äggulor 2.5...


15 portioner

Du behöver

  • 5 dl vetemjöl
  • 1 dl strösocker
  • 0.5 tsk salt
  • citron rivet skal av 1
  • 200 g smör eller margarin
  • 4 st äggulor
  • 2.5 msk calvados (äppelbrännvin)

Fyllning:

1.25 kg äpplen syrliga i bitar
1 dl calvados eller äppeljuice
1.25 dl strösocker
5 st äggulor
4 dl crème fraîche
1 dl mandel hackad

Gör så här

1
Stänk bitar av skalade äpplen med 1 dl calvados eller juice och låt dra 1 timme.

2
Blanda mjöl, socker, salt och citronskal i matberedare. Smula ner smöret. Rör ner gulorna. Tillsätt calvados eller vatten och arbeta fort samman till en smidig deg. Packa in den i plast och låt vila 30 minuter i kylskåp.

3
Kavla ut degen till ett sjok något större än en långpanna på 40 x 25 centimeter. Rulla upp sjoket på kaveln och rulla av det i långpannan så att degen går lite uppåt kanten. Pricka degen med en gaffel för att hindra bottnen att blåsa upp. Förgrädda på nedre falsen i 200 grader cirka 10 minuter.

4
Fyllning: Låt äppelbitarna droppa av och spara vätskan. Fördela äppelbitarna över kakbottnen. Strö hälften av sockret över äpplena. Sätt in formen på nedre falsen och grädda i 200 grader 10 minuter.

5
Vispa ihop gulor med cr?me fra”che, resten av sockret samt vätskan från äpplena till en smet. Ringla den över äpplena i kakbottnen. Strö på mandel. Fortsätt att grädda på nedre falsen ungefär 20 minuter tills äpplena är mjuka och smeten stannat. Låt svalna i formen. Servera kakan knappt ljummen till dessert eller som kaffekaka.


Kommentar:
Ett typiskt recept från franska Bretagne.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top