Du behöver
- 2 medelstora humrar, 600-800 g eller 2 medelstora krabbor, ca 1 kg
- Lag:
- 2 liter vatten
- 1/2 dl salt
- 1 sockerbit
- rikligt med dill
- 2 msk vinäger
- Stark krabbsås:
- 2 dl lätt crème fraîche
- 2 dl lättmajonnäs
Gör så här
1
Skölj skaldjuren i kallt vatten. Bind om klorna med en kraftig gummisnodd. Koka upp lagen. Lägg i en hummer eller krabba i taget med huvudet före i den kokande lagen. Koka upp innan nästa läggs i. De ska täckas av vattnet. Koka under lock cirka 20 minuter. Låt skaldjuren kallna i spadet. Kyl så fort som möjligt.
2
Stark krabbsås: Blanda samman ingredienserna och låt stå en halvtimme i kylen för att mogna.
Svensk hummer säljs både levande och kokt. Okokt hummer har svart skal som blir rött vid kokning. Honor känns igen på att de har bredare stjärt. Kokt hummer bör förvaras liggande på rygg så att spadet inte rinner ut. Före kokning ska man kontrollera att djuren är levande. Sträck ut stjärten och knacka på skalet. Stjärten böjs hastigt om djuret lever. En färsk krabba ska vara tung och får inte skvalpa när man skakar den.