Fyllda tomater

Du behöver 8 bifftomater 1/4 gul lök 1 vitlöksklyfta 2 msk olja 1 1/2 dl basmatiris 1 dl pinjenötter 300 g lammfärs (eller nötfärs) ca...


4 portioner

Du behöver

  • 8 bifftomater
  • 1/4 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk olja
  • 1 1/2 dl basmatiris
  • 1 dl pinjenötter
  • 300 g lammfärs (eller nötfärs)
  • ca 2 dl vatten
  • 1 msk torkad mynta
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 1 tsk nymalen svartpeppar
  • 1 dl sultanrussin
  • 2 dl vatten + 1 msk koncentrerad
  • tomatpuré

Gör så här

1
Sätt ugnen på 175-200 grader.

2
Skär av ett lock på tomaterna och gröp ur innanmätet. Hacka innanmätet. Skala och hacka lök och vitlök fint.

3
Fräs lök och vitlök i olja tills löken är glansig, häll i riset, stek någon minut och rör sedan i pinjenötterna. Bryn dem lätt. Lägg i lammfärsen, dela sönder den med gaffel och låt den steka till en smulig lätt brynt massa. Häll på vatten, blanda i de hackade tomaterna, kryddorna och russinen. Låt fyllningen puttra utan lock 12-15 minuter tills det mesta av vätskan ångat bort.

4
Fyll tomaterna med blandningen, lägg på locket och sätt dem i en långpanna. Rör ut vatten med tomatpuré, häll runt om tomaterna och ugnsbaka dem i ugnens nedre del 35-40 minuter tills de är mjuka.


Kommentar:
Ett recept från den grekiska ön Folegandros.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top