Du behöver
- 8 bifftomater
- 1/4 gul lök
- 1 vitlöksklyfta
- 2 msk olja
- 1 1/2 dl basmatiris
- 1 dl pinjenötter
- 300 g lammfärs (eller nötfärs)
- ca 2 dl vatten
- 1 msk torkad mynta
- 1 tsk malen spiskummin
- 1 tsk nymalen svartpeppar
- 1 dl sultanrussin
- 2 dl vatten + 1 msk koncentrerad
- tomatpuré
Gör så här
1
Sätt ugnen på 175-200 grader.
2
Skär av ett lock på tomaterna och gröp ur innanmätet. Hacka innanmätet. Skala och hacka lök och vitlök fint.
3
Fräs lök och vitlök i olja tills löken är glansig, häll i riset, stek någon minut och rör sedan i pinjenötterna. Bryn dem lätt. Lägg i lammfärsen, dela sönder den med gaffel och låt den steka till en smulig lätt brynt massa. Häll på vatten, blanda i de hackade tomaterna, kryddorna och russinen. Låt fyllningen puttra utan lock 12-15 minuter tills det mesta av vätskan ångat bort.
4
Fyll tomaterna med blandningen, lägg på locket och sätt dem i en långpanna. Rör ut vatten med tomatpuré, häll runt om tomaterna och ugnsbaka dem i ugnens nedre del 35-40 minuter tills de är mjuka.
Ett recept från den grekiska ön Folegandros.