Grekiska sesamringar

Du behöver ca 7 dl bakvetemjöl special 1 tsk salt 3/4 dl vatten 2 msk smör 1 struken tsk torrjäst 2-3 msk olja 3 ägg...


25 portioner

Du behöver

  • ca 7 dl bakvetemjöl special
  • 1 tsk salt
  • 3/4 dl vatten
  • 2 msk smör
  • 1 struken tsk torrjäst
  • 2-3 msk olja
  • 3 ägg
  • 3/4 dl sesamfrö
  • Till pensling:
  • 1 ägg + 2-3 msk sesamfrö

Gör så här

1
Blanda mjöl och salt. Värm vattnet i en kastrull på spisen med smöret (knappt 40 grader). Strö torrjästen över mjölet, häll den varma vätskan över och blanda till en smulig blandning.

2
Häll i oljan och knäck i äggen, ett i taget. Häll i sesamfrö och blanda till en deg. Ta upp den på mjölat bakbord, knåda igenom den och låt den jäsa under duk 20-30 minuter.

3
Sätt ugnen på 225 grader. Trilla degen till cirka 25 snoddar, vrid dem ett par varv och nyp ihop dem till ringar. Lägg på bakplåtspapper på en plåt att jäsa 15 minuter. Pensla ringarna med vispat ägg, strö över sesamfrö och grädda dem mitt i ugnen 15-20 minuter tills de är guldgula.


Kommentar:
Degen går utmärkt att blanda i matbredare. Om man vill kan man också torka ringarna till skorpor. Minska då ugnsvärmen till 100 grader när ringarna är färdiggräddade och torka dem 15-20 minuter.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top