Kavlad butterkaka

Du behöver 15 g jäst 1 3/4 dl Ljummet vatten 4 dl vetemjöl (240 g) 1 krm salt 1 tsk strösocker Att kavla in: 150...


8 portioner

Du behöver

  • 15 g jäst
  • 1 3/4 dl Ljummet vatten
  • 4 dl vetemjöl (240 g)
  • 1 krm salt
  • 1 tsk strösocker

Att kavla in:

150 g smör eller margarin
1 dl strösocker

Garnering:

1 msk strösocker

Gör så här

1
Deg: Lös jästen i vattnet. Blanda ner mjöl, salt och socker. Arbeta fort samman till en slät och klibbfri deg. Men knåda inte, då blir degen seg. Forma degen till en boll, lägg den i en bunke och jäs under bakduk på varmt ställe i 2 timmar.

2
Kavelturerna:

3
Tur 1 (med smör): Ta upp degen på mjölat bakbord. Kavla ut degen till en långsmal degplatta. Bred ut allt smöret mitt på degen. Vik in kanterna över smöret och vik längden dubbel kortsida mot kortsida. Täck med plast. Ställ degen i kylskåp 1 timme.

4
Tur 2: Vrid degen ett kvarts varv och kavla ut den till en degplatta cirka 45 x 18 cm. Vik den dubbel på längden och sedan på tvären. Täck och ställ i kylskåp i

5
1 timme.

6
Tur 3: Vrid degen ett kvarts varv. Kavla ut och vik ihop på samma sätt. Täck och ställ i kylskåp 1 timme.

7
Tur 4 (med socker): Vrid degen ett kvarts varv. Kavla ut en degplatta på 30 x 50 cm. Strö på hälften av sockret. Klappa in det i degen med kaveln. Vik ihop som tidigare. Täck och sätt i kylskåpet 30 minuter.

8
Tur 5 (med socker): Vrid degen ett kvarts varv. Kavla ut en degplatta på 30 x 50 cm. Strö på resten av sockret och klappa in det med kaveln. Vik ihop degplattan som tidigare. Täck och sätt i kylskåpet 30 minuter.

9
Tur 6 (utbakning): Kavla degen till en rund platta med diameter cirka 30 centimeter. Lägg den i en rund smord form med samma diameter. Täck med bakduk och sätt kakan att jäsa på varm plats 1 timme.

10
Grädda: Värm ugnen till 200 grader. Strö socker över ytan och sätt in kakan på nedre falsen. Grädda kakan gyllenbrun cirka 30 minuter. Lägg ett bakpapper över ifall färgen blir för mörk.

11
Servera kakan hel och skär upp den vid bordet medan den fortfarande är ljummen.


Kommentar:
Butterkakan är enkel, men tar en hel dag att göra, eftersom den ska vila och kalljäsa en timme mellan varje utkavling. Ett typiskt recept från franska Bretagne.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top