Smörgaletter

Du behöver 4 dl vetemjöl 6 äggulor 250 g smör eller margarin 3 dl strösocker 1 msk rivet apelsinskal Till pensling: 1 hopvispad äggula Gör...


20 portioner

Du behöver

  • 4 dl vetemjöl
  • 6 äggulor
  • 250 g smör eller margarin
  • 3 dl strösocker
  • 1 msk rivet apelsinskal
  • Till pensling:
  • 1 hopvispad äggula

Gör så här

1
Stjälp upp mjölet i en hög på bakbordet. Gör en fördjupning mitt i och lägg dit äggulor, smör i klickar, socker och apelsinskal. Smula ihop till en grynig massa. Arbeta fort ihop den till en sammanhängande deg. Eller blanda allt i matberedare och knåda ihop degen för hand.

2
Dela degen i 20 lika stora bitar. Tryck ut bitarna i låga formar med diameter 5-6 centimeter. Pensla med ägggula. Gör rutmönster i ytan med en gaffel. Sätt formarna på en plåt eller i långpanna, fett kan komma att sippra ur under gräddningen.

3
Grädda galetterna på nedre falsen i 175 grader 20-30 minuter till ljusbrun färg. Låt svalna i formarna.


Kommentar:
Smörgaletterna kan vara svåra att få ur formarna. Kakorna behöver sätta sig, så vi lät dem kallna helt i formarna över natten. Sedan satte vi in dem igen i ljummen ugn några minuter tills formarna tempererats. Då gick kakorna att ta ut med en liten stekspade eller smörkniv.
Ett typiskt recept från franska Bretagne.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top