Du behöver
- 4 dl vetemjöl
- 6 äggulor
- 250 g smör eller margarin
- 3 dl strösocker
- 1 msk rivet apelsinskal
- Till pensling:
- 1 hopvispad äggula
Gör så här
1
Stjälp upp mjölet i en hög på bakbordet. Gör en fördjupning mitt i och lägg dit äggulor, smör i klickar, socker och apelsinskal. Smula ihop till en grynig massa. Arbeta fort ihop den till en sammanhängande deg. Eller blanda allt i matberedare och knåda ihop degen för hand.
2
Dela degen i 20 lika stora bitar. Tryck ut bitarna i låga formar med diameter 5-6 centimeter. Pensla med ägggula. Gör rutmönster i ytan med en gaffel. Sätt formarna på en plåt eller i långpanna, fett kan komma att sippra ur under gräddningen.
3
Grädda galetterna på nedre falsen i 175 grader 20-30 minuter till ljusbrun färg. Låt svalna i formarna.
Smörgaletterna kan vara svåra att få ur formarna. Kakorna behöver sätta sig, så vi lät dem kallna helt i formarna över natten. Sedan satte vi in dem igen i ljummen ugn några minuter tills formarna tempererats. Då gick kakorna att ta ut med en liten stekspade eller smörkniv.
Ett typiskt recept från franska Bretagne.