Oliv- och kalkonquiche

Du behöver Botten: 125 g smör 1 tsk vinäger eller pressad citron 3 dl vetemjöl Fyllning: 150 g tärnat rökt kalkonbröst eller skinka ca 1...


10 portioner

Du behöver

  • Botten:
  • 125 g smör
  • 1 tsk vinäger eller pressad citron
  • 3 dl vetemjöl
  • Fyllning:
  • 150 g tärnat rökt kalkonbröst
  • eller skinka
  • ca 1 dl urkärnade svarta oliver
  • 300 g färskost, exempelvis Arla
  • 3 ägg
  • 3/4 tsk salt
  • 1 krm kajennpeppar
  • 1-2 nävar hackade (röda) basilikablad
  • 1 dl (ca 60 g) grovriven vällagrad västerbottensost

Gör så här

1
Mixa ihop smör, vinäger och vetemjöl, tryck ut degen i en springform av metall, pricka bottnen och ställ i frysen cirka 10 minuter. Värm under tiden ugnen till 225 grader. När degen är fryst behöver bottnens kant inte stöttas. Ställ den frysta degbottnen direkt mitt i ugnen, att förgräddas 10 minuter.

2
Låt svalna. Fördela kalkontärningar och oliver över bottnen. Godast bli de oliver du kärnar ur själv (finns redskap i köksbutiker likt en körsbärsurkärnare för detta ändamål). Elvispa ihop färskost, ägg, salt och peppar, rör i örtblad och hälften av osten; fördela smeten i formen. Grädda mitt i ugnen cirka 40 minuter, tills smeten stannat även i mitten. Strö på mera ost och grädda ytterligare 5 minuter innan quichen tas ur ugnen. Skärs kall med vass kniv.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top