Du behöver
- Botten:
- 125 g smör
- 1 tsk vinäger eller pressad citron
- 3 dl vetemjöl
- Fyllning:
- 150 g tärnat rökt kalkonbröst
- eller skinka
- ca 1 dl urkärnade svarta oliver
- 300 g färskost, exempelvis Arla
- 3 ägg
- 3/4 tsk salt
- 1 krm kajennpeppar
- 1-2 nävar hackade (röda) basilikablad
- 1 dl (ca 60 g) grovriven vällagrad västerbottensost
Gör så här
1
Mixa ihop smör, vinäger och vetemjöl, tryck ut degen i en springform av metall, pricka bottnen och ställ i frysen cirka 10 minuter. Värm under tiden ugnen till 225 grader. När degen är fryst behöver bottnens kant inte stöttas. Ställ den frysta degbottnen direkt mitt i ugnen, att förgräddas 10 minuter.
2
Låt svalna. Fördela kalkontärningar och oliver över bottnen. Godast bli de oliver du kärnar ur själv (finns redskap i köksbutiker likt en körsbärsurkärnare för detta ändamål). Elvispa ihop färskost, ägg, salt och peppar, rör i örtblad och hälften av osten; fördela smeten i formen. Grädda mitt i ugnen cirka 40 minuter, tills smeten stannat även i mitten. Strö på mera ost och grädda ytterligare 5 minuter innan quichen tas ur ugnen. Skärs kall med vass kniv.