Vetefralla i form

Du behöver 100 g smör 2 1/2 dl mjölk 50 g jäst 1 tsk salt 6-7 dl vetemjöl Till formarna: olja eller smält smör Gör...


6 portioner

Du behöver

  • 100 g smör
  • 2 1/2 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 1 tsk salt
  • 6-7 dl vetemjöl
  • Till formarna:
  • olja eller smält smör

Gör så här

1
Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till 37 grader (fingervärme). Smula den rumsvarma jästen i en degbunke och vispa ut den med degvätskan och saltet.

2
Mät upp vetemjölet i ett litermått och arbeta ner så mycket av mjölet som behövs för att få en smidig, lättarbetad men så lös deg som möjligt. Låt den jäsa till dubbel storlek.

3
Pensla de sex ugnssäkra formarna (storlek cirka 2 dl). Dela degen i sex stycken och stoppa dem i formarna. Mjöla och låt jäsa till dubbel storlek (cirka 30 minuter).

4
Grädda bröden i ugnens nedre del i 175 graders ugnsvärme i 20 minuter.


Kommentar:
Ett recept från “Søstrene Olsens” krögarpar Thorleif och Minne Aagaard.
Det danska brödet hade lite rågmjöl bland ingredienserna. Den som vill byter därför någon deciliter av mjölet mot råg. På danska serverades brödet med kryddat ister och smör. Passar perfekt till Søstrene Olsens sill.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top