Du behöver

  • 600 g grytbitar av fläsk eller nötkött
  • 3-4 vitlöksklyftor
  • 1/2 dl grillolja
  • smör eller margarin till stekning
  • 2 medelstora gula lökar
  • 1 burk champinjoner (spara spadet)
  • 3 dl matlagningsgrädde
  • 1 msk fransk senap, dijon
  • 1 köttbuljongtärning
  • svartpeppar, nymald
  • salt
  • soja (colorit)
  • persilja

Gör så här

1
Strimla köttet. Pressa vitlöksklyftorna och blanda dem i oljan. Marinera köttet i oljan 1 1/2-2 timmar. Bryn köttet på stark värme några minuter i en stekpanna. Ta av pannan när köttet fått en fin stekyta och lägg ett lock över.

2
Tärna löken som blandas med svampen. Bryn lätt i en separat stekpanna. Späd med 2 dl matlagningsgrädde och svampspad och låt sjuda några minuter.vBlanda i senapen, buljongtärningen (upplöst i lite varm vatten) och de krossade tomaterna och låt allt sjuda i ytterligare några minuter. Blanda samman allt i köttstekpannan. Smaka av med nymald svartpeppar, salt och soja. Eventuellt tillsätts lite colorit för att få en fin färg på grytan. Tillsätt ytterligare 1 dl matlagningsgrädde för mer såsig gryta. Låt det hela sjuda under lock cirka 10 minuter. Garnera med hackad persilja.

3
Servera grytan omedelbart med pressad eller bakad potatis eller pasta och en fräsch grönsallad.

4
Ett glas skummande nyuppslaget kallt öl smakar gott till.


Kommentar:
Det här är ett läsarrecept som inte är provlagat av Icakurirens matredaktion.