Du behöver
- 50 g jäst
- 50 g smör eller margarin
- 5 dl vatten
- 2.5 tsk salt
- 1 msk strösocker
- 9 dl vetemjöl
- 4 dl fint rågmjöl
- 3 dl havregryn
Pensling:
mjölk en skvätt
havregryn en handfull
Gör så här
1
Smula ner jästen i en bunke. Smält matfett i en kastrull, tillsätt vatten och värm till 37 grader. Rör ut jästen med lite av degspadet. Tillsätt resten av vätskan, salt, socker och vetemjölet lite i sänder. Arbeta in rågmjöl och havregryn i degen, som därefter bearbetas i några minuter. Låt
2
jäsa övertäckt i cirka 1 timme.
3
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda igenom den med kraftiga tag.
4
Baka ut till kuvertbröd och låt dem jäsa
5
på plåt i cirka 30 minuter. Pensla med mjölk och strö över havregryn. Grädda i 12-15 minuter i 225 grader.