Nässelbröd

Du behöver 1 l nässlor färska 5 dl vatten 5 dl rågmjöl 2 tsk salt 3 msk hasselnötsolja 1 pkt jäst 1.5 dl kallt vatten...


1 portion

Du behöver

  • 1 l nässlor färska
  • 5 dl vatten
  • 5 dl rågmjöl
  • 2 tsk salt
  • 3 msk hasselnötsolja
  • 1 pkt jäst
  • 1.5 dl kallt vatten
  • 7 dl vetemjöl special

Pensling:

1 st ägg
0.5 dl hasselnötter

Gör så här

1
Skölj nässlorna noga i vatten. Koka upp nässlorna med 5 dl vatten. Låt koka några minuter. Dra från värmen. Häll av kokspadet, men mät och spara det. Det brukar bli ungefär 4 dl. Rör i salt och olja. Häll kokspadet över rågmjölet. Rör om. Häll också på nässlorna. Låt degen svalna till fingerljummet.

2
Rör ut jästen i kallt vatten och blanda med rågdegen. Arbeta kraftigt och länge till en fast deg.

3
Jäs övertäckt till dubbel storlek i 30-40 minuter. Häll upp degen på mjölat bord. Knåda några kraftiga, korta tag. Kavla ut degen till en platta. Rulla ihop och låt jäsa i 25-30 minuter. Degen ska snabbt resa sig efter ett lätt tryck med pekfingret.

4
Värm ugnen till 250 frader. Snitta degen med rakblad eller vass kniv. Pensla med uppvispat ägg och strö över grovt hackade hasselnötter. Grädda i 10 minuter. Sänk till 200 grader och grädda i ytterligare 40 minuter.


Kommentar:
Nässlor ger extra smak, vitaminer och mineraler men också en svag, grön ton åt det här grova brödet.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top