Du behöver
- 1 l nässlor färska
- 5 dl vatten
- 5 dl rågmjöl
- 2 tsk salt
- 3 msk hasselnötsolja
- 1 pkt jäst
- 1.5 dl kallt vatten
- 7 dl vetemjöl special
Pensling:
1 st ägg
0.5 dl hasselnötter
Gör så här
1
Skölj nässlorna noga i vatten. Koka upp nässlorna med 5 dl vatten. Låt koka några minuter. Dra från värmen. Häll av kokspadet, men mät och spara det. Det brukar bli ungefär 4 dl. Rör i salt och olja. Häll kokspadet över rågmjölet. Rör om. Häll också på nässlorna. Låt degen svalna till fingerljummet.
2
Rör ut jästen i kallt vatten och blanda med rågdegen. Arbeta kraftigt och länge till en fast deg.
3
Jäs övertäckt till dubbel storlek i 30-40 minuter. Häll upp degen på mjölat bord. Knåda några kraftiga, korta tag. Kavla ut degen till en platta. Rulla ihop och låt jäsa i 25-30 minuter. Degen ska snabbt resa sig efter ett lätt tryck med pekfingret.
4
Värm ugnen till 250 frader. Snitta degen med rakblad eller vass kniv. Pensla med uppvispat ägg och strö över grovt hackade hasselnötter. Grädda i 10 minuter. Sänk till 200 grader och grädda i ytterligare 40 minuter.
Nässlor ger extra smak, vitaminer och mineraler men också en svag, grön ton åt det här grova brödet.