Pannstallets choucroute

Du behöver 1 vitkålshuvud, ca 1 kg 1/2 dl salt 2 dl vitvinsvinäger 2 dl vitt vin skalade klyftor av 1 hel vitlök (eller 5-6...


4 portioner

Du behöver

  • 1 vitkålshuvud, ca 1 kg
  • 1/2 dl salt
  • 2 dl vitvinsvinäger
  • 2 dl vitt vin
  • skalade klyftor av 1 hel vitlök (eller 5-6 st)
  • 2-3 lagerblad
  • 1 tsk vitpepparkorn
  • (ca 200 g rimmat sidfläsk)
  • ca 1 kg fläsklägg
  • 2 liter vatten
  • 3 tsk salt
  • 5 vitpepparkorn
  • 4 kryddpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • vitlökskorv
  • kryddstark korv

Gör så här

1
Hyvla vitkålshuvudet tunt och lägg i en stor skål. Vänd i saltet och blanda med kålen. Lägg på en tallrik med mortel på – som press. Låt kålen stå kallt ett dygn. Ta upp kålen, låt den rinna av och krama ur kvarvarande vätska.

2
Lägg fläskläggen i en gryta. Häll på vatten, tillsätt salt och koka upp. Tillsätt kryddorna och sjud köttet mört på svag värme under lock, cirka 1 1/2 timme.

3
Ta grytan från värmen och låt köttet stå med locket på. Skär upp köttet strax före servering.

4
Lägg den urkramade kålen i gryta eller stor kastrull. Rör i vinäger och vitt vin. Tillsätt vitlöksklyftor, lagerblad, peppar och eventuellt rimmat sidfläsk. Koka på svag värme tills kålen är mjuk, 1/2-1 timme. Lägg i de olika korvarna och koka cirka 10 minuter.

5
Servera den heta kålen med fläsklägg, korv och stark osötad fransk dijonsenap.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top