Du behöver
- 1 vitkålshuvud, ca 1 kg
- 1/2 dl salt
- 2 dl vitvinsvinäger
- 2 dl vitt vin
- skalade klyftor av 1 hel vitlök (eller 5-6 st)
- 2-3 lagerblad
- 1 tsk vitpepparkorn
- (ca 200 g rimmat sidfläsk)
- ca 1 kg fläsklägg
- 2 liter vatten
- 3 tsk salt
- 5 vitpepparkorn
- 4 kryddpepparkorn
- 1 lagerblad
- vitlökskorv
- kryddstark korv
Gör så här
1
Hyvla vitkålshuvudet tunt och lägg i en stor skål. Vänd i saltet och blanda med kålen. Lägg på en tallrik med mortel på – som press. Låt kålen stå kallt ett dygn. Ta upp kålen, låt den rinna av och krama ur kvarvarande vätska.
2
Lägg fläskläggen i en gryta. Häll på vatten, tillsätt salt och koka upp. Tillsätt kryddorna och sjud köttet mört på svag värme under lock, cirka 1 1/2 timme.
3
Ta grytan från värmen och låt köttet stå med locket på. Skär upp köttet strax före servering.
4
Lägg den urkramade kålen i gryta eller stor kastrull. Rör i vinäger och vitt vin. Tillsätt vitlöksklyftor, lagerblad, peppar och eventuellt rimmat sidfläsk. Koka på svag värme tills kålen är mjuk, 1/2-1 timme. Lägg i de olika korvarna och koka cirka 10 minuter.
5
Servera den heta kålen med fläsklägg, korv och stark osötad fransk dijonsenap.