Solbulle

Du behöver 1 st bröd 25 g jäst 5 dl mjölk eller vatten 2 tsk salt 0.5 dl olivolja 1 dl solrosfrön 4 dl durumvetemjöl...


1 portion

Du behöver

  • 1 st bröd
  • 25 g jäst
  • 5 dl mjölk eller vatten
  • 2 tsk salt
  • 0.5 dl olivolja
  • 1 dl solrosfrön
  • 4 dl durumvetemjöl
  • 8.5 dl vetemjöl special (480-540 g)

Gör så här

1
Smula ner jästen i bunken, häll på kall mjölk och rör tills jästen löst sig. Tillsätt salt, olivolja, solrosfrö och durumvete. Tillsätt det mesta av vetemjölet och arbeta degen kraftigt, helst i maskin, tills den är smidig och inte fastnar.

2
Baka ut hela degen på mjölad arbetsbänk till en slät, sprickfri, rund platta som är 25 cm i diameter. Flytta den försiktigt till en bakpappersklädd plåt. Låt jäsa under bakduk i 2 timmar.

3
Skär ett kryss i det färdigjästa brödet. Spreja hela plåten med vatten och pudra lätt med vetemjöl omedelbart innan gräddning. Grädda i 225 grader i ugnens nedre del 25-30 minuter. För en knaprig yta sprejas brödet ett par gånger under gräddningen och får kallna utan bakduk. För mjuk skorpa, lägg på en bakduk.


Kommentar:
Ett lättbakat bröd med mycket arom tack vare att degen bakas med kallt degspad och jäses länge. Kan bakas i förväg och frysas.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top