Du behöver
- 1 st bröd
- 25 g jäst
- 5 dl mjölk eller vatten
- 2 tsk salt
- 0.5 dl olivolja
- 1 dl solrosfrön
- 4 dl durumvetemjöl
- 8.5 dl vetemjöl special (480-540 g)
Gör så här
1
Smula ner jästen i bunken, häll på kall mjölk och rör tills jästen löst sig. Tillsätt salt, olivolja, solrosfrö och durumvete. Tillsätt det mesta av vetemjölet och arbeta degen kraftigt, helst i maskin, tills den är smidig och inte fastnar.
2
Baka ut hela degen på mjölad arbetsbänk till en slät, sprickfri, rund platta som är 25 cm i diameter. Flytta den försiktigt till en bakpappersklädd plåt. Låt jäsa under bakduk i 2 timmar.
3
Skär ett kryss i det färdigjästa brödet. Spreja hela plåten med vatten och pudra lätt med vetemjöl omedelbart innan gräddning. Grädda i 225 grader i ugnens nedre del 25-30 minuter. För en knaprig yta sprejas brödet ett par gånger under gräddningen och får kallna utan bakduk. För mjuk skorpa, lägg på en bakduk.
Ett lättbakat bröd med mycket arom tack vare att degen bakas med kallt degspad och jäses länge. Kan bakas i förväg och frysas.