Sommartårta

Du behöver 500 g mandelmassa 5 st ägg 1 tsk apelsinskal rivet 4 msk vetemjöl 1 tsk bakpulver Vaniljkräm: 2 st gelatinblad 2.5 dl matlagningsgrädde...


12 portioner

Du behöver

  • 500 g mandelmassa
  • 5 st ägg
  • 1 tsk apelsinskal rivet
  • 4 msk vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver

Vaniljkräm:

2 st gelatinblad
2.5 dl matlagningsgrädde 15 %
2 st äggulor
3 tsk strösocker
2 msk potatismjöl
4 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker

Garnering:

jordgubbar ca 2 liter färska
1 st mandel rostad

Gör så här

1
Riv mandelmassan direkt ner i en skål. Skilj äggulor och äggvitor åt. Tillsätt en äggula i taget i mandelmassan och rör kraftigt. Rör i apelsinskalet. Blanda vetemjöl och bakpulver och rör också ner det.

2
Vispa äggvitorna till fast skum och vänd försiktigt ner dem i smeten.

3
Bred ut mandelsmeten i en väl smord och noga mjölad rund form, cirka 26 cm i diameter, med löstagbar kant. Grädda kakan omkring 20 minuter i 200 graders ugnsvärme. Låt kallna.

4
Vaniljkräm: Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Blanda grädde, ägggulor, socker och potatismjöl i en tjockbottnad kastrull. Låt blandningen sjuda till en tjock kräm. Låt gelatinbladen smälta i den varma krämen. Låt den svalna, men inte bli fast.

5
Vispa grädde och vaniljsocker till fast skum. Rör ner 3/4 av grädden i krämen. (Resten sparar du till kanten runt om tårtan.) Låt stå och stelna något i kyl innan den bres på tårtan, men först ska kakan delas i två bottnar. Bred hälften av vaniljkrämen mellan bottnarna. Lägg på ett lager (cirka 2 dl) skivade jordgubbar.


Kommentar:
Tips!
Vaniljkrämen till Sommartårtan kan du också göra av Marsánkräm för kokning.
Blanda den med vispad grädde.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top