Du behöver
- 225 g digestivekex
- 30-35 g smält smör
- Vinbärsfromage:
- 250 g svarta vinbär
- ca 1 1/2 dl strösocker
- 4 ägg
- 3 dl vispgrädde
- 10 gelatinblad
- 1 1/2 dl stark svartvinbärssaft
- Gelé:
- 3 gelatinblad
- 2 dl stark svartvinbärssaft
- färska svarta vinbär
Gör så här
1
Krossa kexen i mortel eller mixer och blanda med smält smör. Tryck ut blandningen i en springform, 24-25 cm i diameter. Ställ in den i kylskåpet.
2
Kör vinbären i mixer med cirka 1/2 dl socker. Dela äggen i gulor och vitor och vispa gulorna till luftigt skum med 1 dl strösocker. Vispa 2 av vitorna till fast skum, eventuellt med 1-2 msk socker mot slutet.
3
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten 10 minuter och lös dem sedan i kokande svartvinbärssaft. Rör om väl och låt svalna lite.
4
Blanda ägguleskummet med svartvinbärsmoset och rör sedan ner gelatinlösningen innan vitorna vänds i med lätta tag. Blanda allt väl och häll upp fromagen över kexbottnen i formen. Ställ den kallt tills fromagen stelnar.
5
Lägg gelatinbladen till geléet i blöt i kallt vatten en kort stund och lös dem sedan i kokande saft. Låt saften svalna, rör om då och då så att gelatinet är väl blandat. När geléet är svalt och börjar tjockna lite grann öser du det över tårtan, eventuellt i två omgångar.
6
Garnera med svarta vinbär i geléet och låt tårtan stå kallt medan geléet stelnar.