Vinbärsfromagetårta

Du behöver 225 g digestivekex 30-35 g smält smör Vinbärsfromage: 250 g svarta vinbär ca 1 1/2 dl strösocker 4 ägg 3 dl vispgrädde 10...


6 portioner

Du behöver

  • 225 g digestivekex
  • 30-35 g smält smör
  • Vinbärsfromage:
  • 250 g svarta vinbär
  • ca 1 1/2 dl strösocker
  • 4 ägg
  • 3 dl vispgrädde
  • 10 gelatinblad
  • 1 1/2 dl stark svartvinbärssaft
  • Gelé:
  • 3 gelatinblad
  • 2 dl stark svartvinbärssaft
  • färska svarta vinbär

Gör så här

1
Krossa kexen i mortel eller mixer och blanda med smält smör. Tryck ut blandningen i en springform, 24-25 cm i diameter. Ställ in den i kylskåpet.

2
Kör vinbären i mixer med cirka 1/2 dl socker. Dela äggen i gulor och vitor och vispa gulorna till luftigt skum med 1 dl strösocker. Vispa 2 av vitorna till fast skum, eventuellt med 1-2 msk socker mot slutet.

3
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten 10 minuter och lös dem sedan i kokande svartvinbärssaft. Rör om väl och låt svalna lite.

4
Blanda ägguleskummet med svartvinbärsmoset och rör sedan ner gelatinlösningen innan vitorna vänds i med lätta tag. Blanda allt väl och häll upp fromagen över kexbottnen i formen. Ställ den kallt tills fromagen stelnar.

5
Lägg gelatinbladen till geléet i blöt i kallt vatten en kort stund och lös dem sedan i kokande saft. Låt saften svalna, rör om då och då så att gelatinet är väl blandat. När geléet är svalt och börjar tjockna lite grann öser du det över tårtan, eventuellt i två omgångar.

6
Garnera med svarta vinbär i geléet och låt tårtan stå kallt medan geléet stelnar.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top