Du behöver
- 25 g jäst
- 5 dl vatten
- 1 msk salt
- 1 tsk strösocker
- 11 st soltorkade tomater i olja
- 1 dl svarta oliver
- 3 dl rågsikt
- 9 dl vetemjöl
Gör så här
1
Smula jästen i en bunke och häll i det ljumma vattnet samt salt och socker. Strimla tomaterna, skiva oliverna och blanda i dem samt mjölsorterna. Det ska vara en lös deg. Arbeta den några minuter, gärna med elvispens degkrokar, eller i matberedare.
2
Häll upp degen på en plåt med bakplåtspapper och klappa in olivolja lätt i den. Platta ut degen till cirka 33×38 cm. Täck med plastfolie och låt jäsa cirka 2 timmar.
3
Skåra degen i 25-30 mindre portionsbitar och låt jäsa ytterligare 20-30 minuter. Värm ugnen till 200 grader. Mjöla ytan lätt och grädda bröden 15-20 minuter.
Passar utmärkt till kräftskivan. Se nedan för fler tillbehör.