Du behöver
- Deg:
- 7 1/2 dl vetemjöl
- 300 g smör eller margarin
- 1/2 tsk salt
- 1 dl kallt vatten
- Fyllning:
- 1 kg laxfilé
- 250 g räkor
- 1 burk (250 g) musslor
- 1 burk (400 g) kronärtskockshjärtan
- 4 dillkronor eller 1 dl klippt gräslök
- Sås:
- 1 liter mjölk
- 1 dl musselspad
- 1 1/4 dl vetemjöl
- 1 dl cr?me fra”che
- 1 1/2 tsk salt
- 1 1/2 krm vitpeppar
Gör så här
1
Smula samman vetemjöl, smör och salt. Tillsätt vatten och arbeta fort samman till en deg. Platta till den och lägg den i en plastpåse att vila svalt 1 timme.
2
Lägg undan en knapp fjärdedel av degen. Kavla ut den stora biten att täcka botten och kanter i en stor långpanna med måtten 30×40 cm. Lägg degen i formen och nagga väl. Ställ formen i frysen 5 minuter. Sätt den sedan direkt in i ugnen och förgrädda pajskalet på nedre falsen i 250 grader 5 minuter. Skruva ner termostaten till 200 grader och grädda ytterligare 8 minuter.
3
Sjud laxfilen knappt färdig i lättsaltat vatten som nätt och jämnt täcker. Låt fisken svalna i spadet. Rensa bort skinn och ben och dela fiskköttet i stora bitar. Fördela dem i pajskalet tillsammans med räkor, avsilade musslor, halverade kronärtskockshjärtan och repade dillkronor eller gräslök.
4
Vispa samman mjölk, musselspad och vetemjöl i en kastrull. Koka upp under omrörning. Koka såsen 3 minuter. Den ska bli tjock som en stuvningssås. Rör ner cr?me fra”che. Smaka av med salt och vitpeppar. Ringla såsen över ingredienserna i pajskalet.
5
Kavla ut resten av degen och skär till strimlor att lägga ovanpå fyllningen som ett galler. Pensla med hopvispat ägg om så önskas.
6
Grädda pajen mitt i ugnen i 200 grader cirka 25 minuter.
7
Pajen kan frysas.