Johans medelhavspaj

Du behöver Pajdeg: 4 dl vetemjöl 150 g smör eller margarin 0.5 tsk salt 4 msk vatten Ratatouille: 1 st squash ca 300 g 1...


4 portioner

Du behöver

Pajdeg:

4 dl vetemjöl
150 g smör eller margarin
0.5 tsk salt
4 msk vatten

Ratatouille:

1 st squash ca 300 g
1 st aubergine ca 200 g
1 st paprika stor röd
1 st gul lök
2.5 msk olivolja
2 st vitlöksklyftor
1 dl vatten
1 st burk krossade tomater
1 tsk timjan
0.5 tsk basilika
1 st lagerblad
1 krm curry
1 krm svartpeppar
0.5 tsk salt
0.5 tsk strösocker
1 st hönsbuljongtärning

Äggstanning:

4 st ägg
4 dl kokspad + mjölk

Till fyllning:

fetaost ca 150 g tärnad
50 g salami strimlad
2 st bifftomat stora

Salladsdressing:

1 st ägg + 1 ula
1 msk dijonsenap fransk osötad
1 st vitlöksklyfta pressad
1 tsk pressad citron
1 tsk kapris
parmesanost ca 2 msk nyriven
1 krm salt
1 krm svartpeppar nymald
1 st ansjovisfilé
1.5 dl rapsolja

Sallad:

1 st gurka ca 150 g
1 st isbergssalladhuvud
1 st rödlök tunt skivad

Gör så här

1
Pajdegen: Hacka/gaffla ihop (eller kör i matberedare) mjöl, matfett och salt till smuldeg. Tillsätt vatten och arbeta ihop till en jämn deg.

2
Kavla ut och lägg degen i en form (22 cm i diameter) med löstagbar kant, så att botten och kanter blir degklädda.

3
Låt formen stå i kylen cirka 30 minuter. Tryck sedan fast dubbla remsor av aluminiumfolie runt kanterna, så att degen håller sig uppe under gräddning. Nagga tätt i bottnen med gaffel.

4
Förgrädda pajskalet i 200 grader 12-15 minuter. Låt det kallna. Sänk ugnsvärmen till 175 grader.

5
Ratatouille: Klyv squashen på längden. Skrapa ur vätska med kärnor om de är stora. Skala med potatisskalare bort hälften av det svarta skalet längs auberginen så att den blir svartrandig.

6
Skär squash, aubergine och urkärnad paprika i bitar, cirka 1×1 cm. Grovhacka löken.

7
Fräs auberginetärningarna i olivolja i en stor, låg och vid kokpanna. Tillsätt och fräs squash-, paprika- och lökhack cirka 5 minuter. Rör i pressad vitlök, vatten och krosstomater. Tillsätt kryddor, salt,

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top