Krusbärsstrudel

Du behöver 1 pkt filodeg smör ca 25 g smält Krusbärskompott: krusbär ca 500 g strösocker ca 3 dl vatten 1 st vaniljstång Garnering: krusbärssockerlag...


6 portioner

Du behöver

  • 1 pkt filodeg
  • smör ca 25 g smält

Krusbärskompott:

krusbär ca 500 g
strösocker ca 3 dl
vatten
1 st vaniljstång

Garnering:

krusbärssockerlag (från koket ovan)
florsocker

Tillbehör:

2 dl vispgrädde
2 dl matlagningsyoghurt
3.5 msk florsocker
1 msk rivet citronskal
1 st vaniljstång

Gör så här

1
Sätt ugnen på 175 grader. Börja med krusbärskompotten: snoppa bären och varva dem med socker i en gryta. Dela vaniljstången på längden med en vass kniv så att den öppnas. Lägg ner den i grytan och koka upp. Rör om och låt krusbären koka utan lock cirka 20 minuter. Rör om då och då i grytan. Häll av lagen i en skål – den stelnar till en tjock sirap som serveras till kakan.

2
Bred ut ett av fillodegsbladen på ett arbetsbord, pensla med smält smör och lägg på nästa. Pensla också detta med smält smör och lägg på ett tredje. Lägg den avrunna kompotten på mitten och bred ut den, men lämna sidorna av degen fria. Pensla dem med smör. Vik in kortändarna och vik först in den ena långsidan, sedan den andra och rulla till sist ihop hela strudeln. Se till att smörpenslade degsidor läggs omlott mot varandra,

3
så håller kakan ihop under gräddningen.

4
Lägg den på en plåt och grädda mitt i ugnen 40-45 minuter tills den är guldbrun och spröd. Ta ut den, pensla med lagen och sikta över florsocker.

5
Vispa grädden till skum, blanda med matlagningsyoghurt, florsocker, citronskal och de skrapade kornen från vaniljstången. Ställ kallt medan kakan gräddas.

6
Skär strudeln i tjocka skivor och servera med yoghurtgrädden och några skedar av den tjocka sirapsliknande krusbärslagen.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top