Tomatflarn med limesorbet

Du behöver Flarnbotten: 75 g smör kallt 2.5 dl vetemjöl special 1 nypa salt 0.5 dl vatten iskallt Fyllning: 75 g mandelmassa riven 1 msk...


4 portioner

Du behöver

Flarnbotten:

75 g smör kallt
2.5 dl vetemjöl special
1 nypa salt
0.5 dl vatten iskallt

Fyllning:

75 g mandelmassa riven
1 msk vetemjöl
1 st ägg
2 st kvisttomat eller plommontomater
3 msk råsocker strö eller farinsocker

Sorbet:

1.5 dl vatten
1.25 dl strösocker
1 dl lime färskpressad + lite rasp,
3.5 st limefrukt
1 dl mjölk 3 %, eller gammaldags

Gör så här

1
Nyp ihop smör och mjöl i en bunke, tillsätt salt och vatten. Låt vila i kylen en stund. Kavla ut degen och ta ut fyra rundlar, 8-10 cm i diameter, 2-3 mm tunna. Lägg dem på plåt, pricka med gaffel och ställ kallt. Kavla ut 4 extra tunna bitar att dekorera med som segel på den lilla bakelsen.

2
Blanda mandelmassan med mjöl och ägg. Ställ kallt.

3
Skiva tomaterna mycket tunt och lägg dem på hushållspapper. Strö över rårörsocker. Ställ dem i kylen.

4
Gör gärna sorbeten dagen innan servering: Koka upp vatten och socker och låt kallna. Tillsätt lime och mjölk samt limeraspet. Kör i glassmaskin eller ställ i frysen, ta ut och rör i den med jämna mellanrum.

5
Ta ut rundlarna från kylen, klicka på lite mandelmassa och lägg på sockrade tomater. Pudra över lite mer socker. Baka dem i ugn i 200 grader, 15-20 minuter, eller tills de rest sig och fått lite färg. Grädda seglen också, men

6
bara helt hastigt.

7
Servera tomatflarnet helst varmt med kall sorbet. På Sofiero gör de modiga kockarna dessutom en liten söt sås med olivolja, socker, citronsaft och lite finskuren tomat.


Kommentar:
Ett recept från Sofiero slottsrestaurang.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top