Du behöver
- 1 l vatten
- 100 g jäst
- 3 tsk salt
- 2 dl fint rågmjöl
- 2 dl grovt rågmjöl
- 5 dl grahamsmjöl
- 7 dl rågsikt
- 10 dl vetemjöl special
- 1 st ägg
- solrosfrön
Gör så här
1
Värm vattnet till fingervärme, 37 grader. Smula ner jästen i en hushållsmaskin och häll på vattnet. Rör om ordentligt, och blanda i salt och alla mjölsorterna i den angivna ordningen.
2
Arbeta degen i 5 minuter, och låt den sedan jäsa täckt med bakhandduk i ungefär 1 timme och 15 minuter.
3
Dela sedan degen i 16 lika stora delar på ett mjölat bakbord. Rulla små längder, som sedan trycks till så att de blir platta.
4
Lägg bröden på plåtar med bakplåtspapper och låt dem jäsa i 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
5
Pensla bröden med ägget, och strö över rikligt med solrosfrön. Sätt in i ugnen och grädda cirka 15 minuter. För att veta om bröden är klara är det bäst att knacka dem i botten, eftersom färgen inte är så markant på dessa bröd (de har mörk färg från början). Bröden är färdiggräddade om de låter de ihåliga.
6
Låt dem svalna på galler under bakhandduk.
7
Perfekt bröd att ta med sig ut på picknicken, för den som vill ha lite matigare bröd att fylla.
Det här är ett läsarrecept som inte är provlagat av Icakurirens matredaktion.