Läsar-recept

Plattbröd

Du behöver 1 l vatten 100 g jäst 3 tsk salt 2 dl fint rågmjöl 2 dl grovt rågmjöl 5 dl grahamsmjöl 7 dl rågsikt...


16 portioner

Du behöver

  • 1 l vatten
  • 100 g jäst
  • 3 tsk salt
  • 2 dl fint rågmjöl
  • 2 dl grovt rågmjöl
  • 5 dl grahamsmjöl
  • 7 dl rågsikt
  • 10 dl vetemjöl special
  • 1 st ägg
  • solrosfrön

Gör så här

1
Värm vattnet till fingervärme, 37 grader. Smula ner jästen i en hushållsmaskin och häll på vattnet. Rör om ordentligt, och blanda i salt och alla mjölsorterna i den angivna ordningen.

2
Arbeta degen i 5 minuter, och låt den sedan jäsa täckt med bakhandduk i ungefär 1 timme och 15 minuter.

3
Dela sedan degen i 16 lika stora delar på ett mjölat bakbord. Rulla små längder, som sedan trycks till så att de blir platta.

4
Lägg bröden på plåtar med bakplåtspapper och låt dem jäsa i 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.

5
Pensla bröden med ägget, och strö över rikligt med solrosfrön. Sätt in i ugnen och grädda cirka 15 minuter. För att veta om bröden är klara är det bäst att knacka dem i botten, eftersom färgen inte är så markant på dessa bröd (de har mörk färg från början). Bröden är färdiggräddade om de låter de ihåliga.

6
Låt dem svalna på galler under bakhandduk.

7
Perfekt bröd att ta med sig ut på picknicken, för den som vill ha lite matigare bröd att fylla.


Kommentar:
Det här är ett läsarrecept som inte är provlagat av Icakurirens matredaktion.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top