Du behöver
- 2 kg rönnbärsklasar
- 1 l vatten
- 9 dl strösocker (ca 800 g) per liter saft
- 1 tsk enbär halverade
Gör så här
1
Om bären inte fått någon frostnatt på trädet går det bra att lägga dem i frysen över natten. Skölj dem innan de fryses.
2
Saft: Lägg frysta rönnbär i kastrullen utan att tina dem först. Häll på kallt vatten. Lägg på lock och koka upp på medelvärme. Koka 5 minuter tills bären spricker sönder och släpper ur saften. Häll upp i silduk. Saften behöver självrinna under ett par timmar eller över natten. Pressa inte.
3
Gelé: Mät saften och häll den i en vid kastrull eller traktörpanna. Koka upp och koka utan lock i 5 minuter. Skumma av.
4
Rör ner sockret i två-tre omgångar. Rör tills det löst sig helt. Koka upp igen och skumma av. Koka 5-10 minuter. Krydda med enbär mot slutet. Dra kastrullen åt sidan. Skumma om nödvändigt. Fyll på rena små glas, koppar eller burkar som är lätta att stjälpa ur. Fördela bären i glasen. Låt kallna. Lägg ett papper över till nästa dag. Paraffinera och bind över.