Rönnbärsgelé

Du behöver 2 kg rönnbärsklasar 1 l vatten 9 dl strösocker (ca 800 g) per liter saft 1 tsk enbär halverade Gör så här 1...


7 portioner

Du behöver

  • 2 kg rönnbärsklasar
  • 1 l vatten
  • 9 dl strösocker (ca 800 g) per liter saft
  • 1 tsk enbär halverade

Gör så här

1
Om bären inte fått någon frostnatt på trädet går det bra att lägga dem i frysen över natten. Skölj dem innan de fryses.

2
Saft: Lägg frysta rönnbär i kastrullen utan att tina dem först. Häll på kallt vatten. Lägg på lock och koka upp på medelvärme. Koka 5 minuter tills bären spricker sönder och släpper ur saften. Häll upp i silduk. Saften behöver självrinna under ett par timmar eller över natten. Pressa inte.

3
Gelé: Mät saften och häll den i en vid kastrull eller traktörpanna. Koka upp och koka utan lock i 5 minuter. Skumma av.

4
Rör ner sockret i två-tre omgångar. Rör tills det löst sig helt. Koka upp igen och skumma av. Koka 5-10 minuter. Krydda med enbär mot slutet. Dra kastrullen åt sidan. Skumma om nödvändigt. Fyll på rena små glas, koppar eller burkar som är lätta att stjälpa ur. Fördela bären i glasen. Låt kallna. Lägg ett papper över till nästa dag. Paraffinera och bind över.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top