Lökpaj med fårosttäcke

Du behöver Pajdeg: 3 dl vetemjöl 1 krm salt 100 g smör eller margarin 3-4 msk kallt vatten Fyllning: 1 stor gul lök 1 röd...


4 portioner

Du behöver

  • Pajdeg:
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 100 g smör eller margarin
  • 3-4 msk kallt vatten
  • Fyllning:
  • 1 stor gul lök
  • 1 röd lök
  • 1 stor purjolök
  • 1 msk olivolja
  • 2 krm timjan
  • 1-2 krm pepparmix
  • 1 dl rött eller vitt vin
  • 10-15 svarta oliver
  • 175 g fårost
  • 1 burk (250 g) gourmetkesella
  • 1/2-1 dl mjölk
  • 1-2 dl riven ost

Gör så här

1
Lägg mjöl och salt i matberedarens skål. Skär matfettet i bitar och tillsätt dem. Starta maskinen och arbeta alltsammans till en grynig massa. Tillsätt lite vatten i taget tills en slät deg bildas. Eller arbeta samman alla ingredienser för hand i en bunke med en kniv.

2
Tryck eller kavla ut degen i en pajform som är 24-26 cm i diameter. Nagga och låt den stå kallt en stund. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i 225 grader, 10-12 minuter. Pajskalet kan bakas i förväg och frysas.

3
Skala och skiva lökarna. Ansa, skölj och strimla purjon. Fräs alltsammans i lite olivolja tills löken är mjuk utan att ha fått färg. Smaksätt med timjan och pepparmix. Häll på vinet och låt det mesta av vätskan koka bort. Lägg löken på det förgräddade pajskalet och lägg på oliverna.

4
Riv eller smula ner fårosten i kesellan. Späd med mjölk och rör tills allt är blandat. Fördela ostmassan över pajen. Strö till sist över riven ost. Grädda mitt i ugnen i 225 grader, 30-40 minuter. Servera med sallad.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top