Du behöver
- 6 dl lingon
- saft pressad av 2 apelsiner
- 2.5 dl florsocker
- 0.5 l jordgubbar (250 g) halverade
- 1.5 dl yoghurt naturell
- 2 dl lätt crème fraiche eller mascarpone
- 1 dl vispgrädde
- 1 tsk vaniljsocker
- 8 st maränger eller en påse småmaränger
Gör så här
1
Kompott: Lägg lingonen i en kastrull. Häll över apelsinsaften och koka upp. Sjud bären 4-6 minuter.
2
Ta kastrullen åt sidan och rör ner florsockret. Rör tills det löst sig. Låt kompotten svalna något. Vänd ner jordgubbarna.
3
Gräddpös: Blanda lätt samman yoghurt och crème fraîche eller mascarpone. Vispa grädden fast med vaniljsockret. Vänd grädden med lätt hand i yoghurtblandningen.
4
Krossa hälften av marängerna. Fördela de hela på fyra tallrikar. Skeda gräddpöset över, därefter kompott och toppa slutligen med krossad maräng.