Du behöver
- 1/2 paket (25 g) jäst
- 5 dl ljummet vatten
- 1 tsk salt
- 1 msk olja
- 1/2 påse (125 g) katrinplommon
- 1 äpple (ca 150 g)
- 5 dl rågsikt
- ca 9 dl vetemjöl
Gör så här
1
Smula jästen i en degbunke. Häll i vatten och rör tills jästen löst sig. Tillsätt salt och olja.
2
Skär katrinplommonen i smala strimlor och det urkärnade äpplet med skal i pyttesmå tärningar. Blanda ner i degspadet.
3
Arbeta ner rågsikten först, därefter allt vetemjöl till en ganska lös deg. Låt den jäsa under bakduk och plast till dubbel storlek, cirka 1 timme.
4
Knåda samman degen och dela den i tre lika stora delar som trillas ut till längder om cirka
5
70 cm. Ta lite vetemjöl på bakbordet om så behövs. Fläta ihop längderna till en längd som viras ihop i en rund form med löstagbar botten, 24 cm i diameter. Det kan vara bra med ett tillklippt bakpapper i botten på formen. Jäs under bakduk och plast cirka 45 minuter. Grädda på nedre falsen i ugnen i 200 grader cirka 40 minuter. Sätt in en plåt högst upp i ugnen som värmeskydd om brödet börjar bli för mörkt mot slutet av gräddningstiden.
6
Ta ut brödet och pensla genast ytan med lite kallt vatten. Ta det försiktigt ur formen och låt svalna på galler.
7
Brödet mår bra av att mogna till dagen efter innan det skärs i skivor. Bred skivorna och strö på färska timjanblad som enda pålägg.