Mustigt äppelbröd

Du behöver 1/2 paket (25 g) jäst 5 dl ljummet vatten 1 tsk salt 1 msk olja 1/2 påse (125 g) katrinplommon 1 äpple (ca...


1 portion

Du behöver

  • 1/2 paket (25 g) jäst
  • 5 dl ljummet vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 msk olja
  • 1/2 påse (125 g) katrinplommon
  • 1 äpple (ca 150 g)
  • 5 dl rågsikt
  • ca 9 dl vetemjöl

Gör så här

1
Smula jästen i en degbunke. Häll i vatten och rör tills jästen löst sig. Tillsätt salt och olja.

2
Skär katrinplommonen i smala strimlor och det urkärnade äpplet med skal i pyttesmå tärningar. Blanda ner i degspadet.

3
Arbeta ner rågsikten först, därefter allt vetemjöl till en ganska lös deg. Låt den jäsa under bakduk och plast till dubbel storlek, cirka 1 timme.

4
Knåda samman degen och dela den i tre lika stora delar som trillas ut till längder om cirka

5
70 cm. Ta lite vetemjöl på bakbordet om så behövs. Fläta ihop längderna till en längd som viras ihop i en rund form med löstagbar botten, 24 cm i diameter. Det kan vara bra med ett tillklippt bakpapper i botten på formen. Jäs under bakduk och plast cirka 45 minuter. Grädda på nedre falsen i ugnen i 200 grader cirka 40 minuter. Sätt in en plåt högst upp i ugnen som värmeskydd om brödet börjar bli för mörkt mot slutet av gräddningstiden.

6
Ta ut brödet och pensla genast ytan med lite kallt vatten. Ta det försiktigt ur formen och låt svalna på galler.

7
Brödet mår bra av att mogna till dagen efter innan det skärs i skivor. Bred skivorna och strö på färska timjanblad som enda pålägg.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top