Plommon i Madeira

Du behöver plommon ca 500 g Sås: 50 g smör 1 dl råsocker 1.5 dl madeira söt 1 tsk muskotblomma hel Gör så här 1...


4 portioner

Du behöver

  • plommon ca 500 g

Sås:

50 g smör
1 dl råsocker
1.5 dl madeira söt
1 tsk muskotblomma hel

Gör så här

1
Dela varje frukt i två halvor och ta bort kärnan. Några sorter släpper kärnan lätt, ur andra sorter får man skära loss kärnan med en liten kniv. Plommonens snittytor kan bli mörkfärgade om de ligger ett tag, men det gör inget eftersom såsen ändå är mörk. Täck med plast. Sätt i kylskåp om plommonen måste vänta några timmar före servering.

2
Smält smör i en vid stekpanna eller traktörpanna. Häll i sockret och rör tills det börjar smälta. Råsocker smälter sämre i smöret än en blandning av lika delar brun farin och strösocker, som också kan användas. Häll vinet i pannan. Tillsätt smulad muskotblomma.

3
Sjud och rör tills sockret/karamellen löst sig. Så långt kan såsen förberedas en timmes tid före servering. Men lägg lock på och håll den ljummen så att fettet inte skiljer ut sig.

4
Vänd ner alla plommonhalvorna på en gång i sjudande sås. Vänd mycket försiktigt med två stekspadar tills plommonskalen börjar dra sig samman och spricka. Plommonen ska inte koka, endast bli ljumma.

5
Fördela frukterna i portionsskålar, skeda sås över och servera med glassorbet med apelsinsmak eller nougatglass.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top