Gör så här
1
Dela varje frukt i två halvor och ta bort kärnan. Några sorter släpper kärnan lätt, ur andra sorter får man skära loss kärnan med en liten kniv. Plommonens snittytor kan bli mörkfärgade om de ligger ett tag, men det gör inget eftersom såsen ändå är mörk. Täck med plast. Sätt i kylskåp om plommonen måste vänta några timmar före servering.
2
Smält smör i en vid stekpanna eller traktörpanna. Häll i sockret och rör tills det börjar smälta. Råsocker smälter sämre i smöret än en blandning av lika delar brun farin och strösocker, som också kan användas. Häll vinet i pannan. Tillsätt smulad muskotblomma.
3
Sjud och rör tills sockret/karamellen löst sig. Så långt kan såsen förberedas en timmes tid före servering. Men lägg lock på och håll den ljummen så att fettet inte skiljer ut sig.
4
Vänd ner alla plommonhalvorna på en gång i sjudande sås. Vänd mycket försiktigt med två stekspadar tills plommonskalen börjar dra sig samman och spricka. Plommonen ska inte koka, endast bli ljumma.
5
Fördela frukterna i portionsskålar, skeda sås över och servera med glassorbet med apelsinsmak eller nougatglass.