Du behöver
- 1 st purjolök
- 3.5 st vitlöksklyftor
- 650 g potatis
- 1 st fänkålsstånd
- 0.5 tsk fänkålsfrön
- 2.5 msk olivolja
- 1 st tomater burk skalade
- 1.5 l grönsaksbuljong
- 1 msk apelsinskal finrivet
- 1 st saffran kuvert
Gör så här
1
Putsa purjolöken, skala vitlöken och skiva lök och vitlök. Skala och skiva eller klyfta potatisen. Skär bort de hårda stjälkarna på fänkålen och även den grova bottenplattan. Skär sedan fänkålen i mindre bitar.
2
Fräs lök, vitlök och fänkålsfrön några minuter i lite olja i en soppkastrull. Lägg i potatis och fänkål, stek några minuter och häll sedan på tomater och buljong. Smaksätt med rivet apelsinskal och saffran och koka upp. Sjud soppan under lock 15-20 minuter tills potatisen är mjuk.
3
Servera soppan med gott bröd och – om du vill – aioli, vitlöksmajonnäs.