Du behöver
- 6 st äpplen helst Gravensteiner
- smör till formen
- 1.5 dl råsocker strö
- 3 msk smör osaltat
Kompott:
8 dl blåbär
4 dl strösocker
Tillbehör:
vaniljglass äkta
Gör så här
1
Sätt ugnen på högsta grillvärme. Smörj en ugnssäker form. Skär toppen av äpplena och kärna ur dem. Ställ äpplena i formen och strö över rårörsockret. Ställ in formen högt uppe i ugnen i cirka 5 minuter eller tills sockret karamelliserats och ytan blivit gyllenbrun.
2
Sjud bär och socker sakta till en kompott.
3
Servera de heta, knäckiga äpplena tillsammans med kompott och äkta vaniljglass.
Receptet är hämtat från restaurang Grand National på Nalen i Stockholm där kompanjonerna Göran Landh och Jesper Taube huserar.
<B>Vinförslag:</B> Noble One Botrytis Semillon 1994 (6484).