Farmor Astris stekta äpplen med blåbärskompott

Du behöver 6 st äpplen helst Gravensteiner smör till formen 1.5 dl råsocker strö 3 msk smör osaltat Kompott: 8 dl blåbär 4 dl strösocker...


6 portioner

Du behöver

  • 6 st äpplen helst Gravensteiner
  • smör till formen
  • 1.5 dl råsocker strö
  • 3 msk smör osaltat

Kompott:

8 dl blåbär
4 dl strösocker

Tillbehör:

vaniljglass äkta

Gör så här

1
Sätt ugnen på högsta grillvärme. Smörj en ugnssäker form. Skär toppen av äpplena och kärna ur dem. Ställ äpplena i formen och strö över rårörsockret. Ställ in formen högt uppe i ugnen i cirka 5 minuter eller tills sockret karamelliserats och ytan blivit gyllenbrun.

2
Sjud bär och socker sakta till en kompott.

3
Servera de heta, knäckiga äpplena tillsammans med kompott och äkta vaniljglass.


Kommentar:
Receptet är hämtat från restaurang Grand National på Nalen i Stockholm där kompanjonerna Göran Landh och Jesper Taube huserar.
<B>Vinförslag:</B> Noble One Botrytis Semillon 1994 (6484).

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top