Guns festbröd

Du behöver Dag 1: 6 dl ljummet vatten 30 g jäst 6-7 dl fint rågmjöl 10 dl vetemjöl Dag 2: 7 1/2 dl ljummet vatten...


1 portion

Du behöver

  • Dag 1:
  • 6 dl ljummet vatten
  • 30 g jäst
  • 6-7 dl fint rågmjöl
  • 10 dl vetemjöl
  • Dag 2:
  • 7 1/2 dl ljummet vatten
  • 70 g jäst
  • 2 msk salt
  • ca 20 dl vetemjöl
  • Garnering:
  • fänkål, kummin, oregano
  • 1 uppvispat ägg

Gör så här

1
Dag 1:

2
Rör ut jästen i vattnet i en bunke. Tillsätt mjölsorterna och arbeta degen några minuter. Lägg den i en plastpåse, så stor att den har god plats att jäsa. Låt den vila i kylskåpet över natten.

3
Dag 2:

4
Rör ut jästen i vattnet i en bunke. Tillsätt mjöl och salt och arbeta degen några minuter. Låt den jäsa under bakduk i cirka 1 timme. Ta samtidigt fram den kalla degen och låt den stå i rumsvärme. Blanda sedan båda degarna. Enklast att ta mindre degbitar av varje och knåda och krama ihop till en större och större deg. Forma degen till ett stort bröd. Spara en bit till dekor. Lägg “brödet” i en stor, smord långpanna. Medan du formar till och lägger på dekoren jäser brödet i långpannan. Räkna med 1 timmes jästid. Bara fantasin sätter gränser när du utformar dekoren. Fäst dekorbitarna med lite vatten mot den jäsande degen. Pensla över dekoren med uppvispat ägg. Strö sedan gärna över kryddor som fänkål, kummin eller oregano. Sätt in brödet i varm ugn, 250 grader, men sänk värmen direkt till 220 grader. Grädda det i 35-40 minuter. Ta ut och låt det svalna på brödgaller utan duk


Kommentar:
Observera att brödet tar två dagar att göra!

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top