Du behöver
- Dag 1:
- 6 dl ljummet vatten
- 30 g jäst
- 6-7 dl fint rågmjöl
- 10 dl vetemjöl
- Dag 2:
- 7 1/2 dl ljummet vatten
- 70 g jäst
- 2 msk salt
- ca 20 dl vetemjöl
- Garnering:
- fänkål, kummin, oregano
- 1 uppvispat ägg
Gör så här
1
Dag 1:
2
Rör ut jästen i vattnet i en bunke. Tillsätt mjölsorterna och arbeta degen några minuter. Lägg den i en plastpåse, så stor att den har god plats att jäsa. Låt den vila i kylskåpet över natten.
3
Dag 2:
4
Rör ut jästen i vattnet i en bunke. Tillsätt mjöl och salt och arbeta degen några minuter. Låt den jäsa under bakduk i cirka 1 timme. Ta samtidigt fram den kalla degen och låt den stå i rumsvärme. Blanda sedan båda degarna. Enklast att ta mindre degbitar av varje och knåda och krama ihop till en större och större deg. Forma degen till ett stort bröd. Spara en bit till dekor. Lägg “brödet” i en stor, smord långpanna. Medan du formar till och lägger på dekoren jäser brödet i långpannan. Räkna med 1 timmes jästid. Bara fantasin sätter gränser när du utformar dekoren. Fäst dekorbitarna med lite vatten mot den jäsande degen. Pensla över dekoren med uppvispat ägg. Strö sedan gärna över kryddor som fänkål, kummin eller oregano. Sätt in brödet i varm ugn, 250 grader, men sänk värmen direkt till 220 grader. Grädda det i 35-40 minuter. Ta ut och låt det svalna på brödgaller utan duk
Observera att brödet tar två dagar att göra!