Purjolök med fransk äggsås

Du behöver 3 st purjolök 2 st hårdkokta ägg 1 st äggula rå 1 msk vinäger 2 tsk dijonsenap 1 msk kapris 1 dl olivolja...


4 portioner

Du behöver

  • 3 st purjolök
  • 2 st hårdkokta ägg
  • 1 st äggula
  • 1 msk vinäger
  • 2 tsk dijonsenap
  • 1 msk kapris
  • 1 dl olivolja
  • 5.5 st stjälkar persilja
  • 5.5 tsk körvel torkad
  • salt och peppar

Gör så här

1
Börja med såsen. Observera att ingredienserna måste vara rumstempererade, annars skär sig såsen lätt. Lägg äggen i kallt vatten, koka upp och låt koka i 8-9 minuter. Skala och dela de hårdkokta äggen. Ta ut äggulorna och mosa dem. Blanda dem med den råa äggulan. Tillsätt vinäger, senap och kapris. Rör ner oljan droppvis under omrörning. Hacka äggvitan och rör ned den i såsen.

2
Skölj persiljestjälkarna, klappa dem torra i en handduk. Finhacka dem. Rör ned dem i såsen tillsammans med körveln. Smaka av med salt och peppar. Snitta purjolöken längs med, skölj bort grus och sand mellan bladen. Dela varje purjolök i 3-4 bitar. Nu kan du göra på två olika vis. Antingen kokar du purjon helt färdig i kastrull på spisen. Då kan det vara svårt att göra en vacker “vedtrave” och du lägger i stället bara upp purjolöken på ett fat. Vill du göra en trave föreslår jag att du bara kokar purjolöken halvmjuk i vatten, travar purjon på ett serveringsfat och kokar färdigt några minuter i mikrovågsugn. Häll en del sås över purjolöken och servera resten vid sidan om.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top